Intelligens enligt David Hume

av | 16 oktober, 2022 | Filosofi | 8 Kommentarer

Vad är intelligens?

Vad som menas med att vara intelligent är inte enkelt att definiera. Kanske är det bara en känsla när man möter en annan människa – den personen är intelligent. Eller så är det så banalt som att en intelligent person är en person som är bra på att fylla i ett intelligenstest.

David Hume

I Filosofiska köket, vår lilla studiecirkel i filosofi har vi nu läst boken Undersökning av mänsklig förståelse av filosofen David Hume (i original år 1777) i utmärkt översättning av Paul K. T. Persson 2014.

Paul K. T. Persson har också skrivit många intressanta kommentarer till boken, samt något så ovanligt som ett detaljerat sakregister med intressanta sökord som förnuft, mirakel och orsak. Hans hemsida kunskapsteori.se är utsökt.

Boken är intressant, även om den är rätt seg i början. Men på sidan 107 (av totalt 165) hettar det till. Sektionen kallas Om djurs förnuft, men avslutas med en intressant redogörelse om olikheten i människors fattningsförmåga.

Hume kallar det inte intelligens

Hume använder inte benämningen intelligens, utan observerar att en människa kan överträffa en annan i uppmärksamhet, minne, observationsförmåga och skarpsinne. Han ger bland annat följande reflexioner:

  • En person (den mest intelligenta enligt undertecknad) kan härleda en kedja av konsekvenser längre än en annan.
  • Få människor kan tänka länge, utan att hamna i ett virrvarr av idéer och ta miste på en idé för en annan. Det finns olika grader av denna bräcklighet.
  • När vi resonerar utifrån analogier (likheter) kommer den människa som har större erfarenhet av eller kvickhet i att föreslå analogier att bli en bättre tänkare. Dvs enligt undertecknad vara mer intelligent.
  • Ofördelaktig påverkan från fördomar, utbildning, lidelser, sällskap och liknande fastnar mer i ett förstånd än i ett annat (mer intelligent).
  • Att skapa allmänna regler från en enskild observation är en mycket subtil verksamhet. På grund av brådska eller en inskränkthet som inte ser alla aspekter gör vissa människor ofta misstag härvidlag.

8 Kommentarer

  1. Kjell

    Du träffar helt rätt!
    Johann Wolfgang von Goethe, romantikens främste förkunnare, var förvisso inte disputerad i ämnet vad jag vet, men upptogs ändå i något filosofilexikon jag läste. Filosof vill jag nog ändå påstå, men frågan du ställer är inte ointressant – vem kan man egentligen kalla filosof? Och vad kännetecknar en filosof/filosofi?
    För att återgå till temat skulle jag nog vilja kalla den intelligent som vet hur han/hon kan hjälpa människan/mänskligheten att överleva… allt annat torde väl vara underordnat?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell! Ja, vem kan kalla sig filosof? Ordet filosofera har en annan betydelse än att diskutera filosofi, nämligen att själv fundera över djupare ting, att sitta och filosofera. Eller göra samma sak i ett mindre sällskap. Din vinkling av intelligens är spetsig och intressant. Mvh Björn!

      Svara
    • Ken

      Hej,
      Jag tycker denna formulering är riktigt intressant. Vad tror ni om en vidareformulering i stil med…”som vet hur han/hon kan hjälpa människan/mänskligheten att tillvarata sina talanger/kapaciteter på effektivast sätt (i detta fall med överlevnad som högsta mål).

      Svara
      • Björn Lundén

        Hej Ken! Ja det skulle definitivt vara ett ämne för ett annat intressant blogginlägg, olika alternativ till definition av intelligens. I det här inlägget begränsade jag mig till vad David Hume skrev i sin bok. Mvh Björn

        Svara
  2. Bitten Jonsson

    För länge sedan läste jag om olika typer av intelligenser, vilket var ett uppvaknande för mig. Sen kan vara streetsmart också, en annan typ av intelligens. Naturligtsvis handlar en hel del om hur stimulerad man blir under sin utveckling. Neurons that fire together, wire together, hjärnan har ju en fantastisk plasticitet.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Du har nog rätt i att det finns många intelligenser … eller kanske ingen alls. Mvh Björn

      Svara
  3. Kjell

    Hmmm, Cogito, ergo sum…… månne? (Descartes)
    Filosofi är nog enligt min uppfattning det allra mest intressanta universitetsämnet och det ligger även under den ekonomiska fakulteten, om jag inte misstar mig, vilket också är intressant. Annars ligger nog de västerländska tänkarna inte i första ledet för mina studier. Däremot de österländska som har för mig betydligt mer att ge. Kon Tse (Konfucius) är väl den enda som har uttryckt humor i den så annars tämligen humorlösa västerländska filosofin och då tänker jag nu främst på Wittgenstein som enligt von Wright vaknade upp varje morgon med att beklaga sig över att han fortfarande levde…. Nå, själv är man ju liten på jorden, men jag tröstar mig med den “store filosofens” ord att den som erkänner att han/hon egentligen inget vet – verkligen vet mycket.
    Appropå tyska (läste din senastse blogg) lyder ett av mina tyska favoritcitat som följer:
    Augenblicke, verweile doch! Du bist so schön! En filosof i min smak….och vem var det?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell! För min del är filosofi faktiskt det enda universitetsämne som jag har nosat på och i mitt döstädande har min uppsats om begreppet frihet dykt upp. Rolig läsning, kanske blir det ett blogginlägg om den. Ditt tyska citat kan jag tyvärr inte identifiera. Men är det filosofi och inte romantik? Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.