Verklig huvudman
En verklig huvudman i ett företag eller en förening är en person som har det bestämmande inflytandet i företaget eller föreningen. Genom att registrera uppgifterna bidrar du till att öppenheten i samhället ökar och du försvårar penningtvätt och finansiering av terrorism. I registret kommer exempelvis finanspolisen att kunna se vem eller vilka som står bakom ett företag och på så vis upptäcka och motverka brott.
Tre möjligheter
Den obligatoriska anmälan kan innehålla tre varianter
- Att samfällighetsföreningen har en verklig huvudman, och i så fall vem det är (ovanligt). I så fall ska anmälan innehålla hur stor (i procent) omfattningen av kontrollen är.
- Att samfälighetsföreningen har en verklig huvudman, men att det inte går att fastställa vem det är (ännu ovanligare)
- Att samfällighetsföreningen inte har någon verklig huvudman (vanligast). Då är det just detta som ska anmälas – att ni inte har någon.
Ren matematik
För att kontrollera föreningen måste man i det här sammanhanget kontrollera mer än 25 % av rösterna i föreningen, eller ha rätt att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna. Jag är dock ytterst tveksam till att Lantmäteriet skulle acceptera att registrera en samfällighetsförening med en sådan bestämmelse i stadgarna.
I de flesta samfällighetsföreningar har varje fastighet en röst. För att någon fastighet skulle ha flera röster än 25 % krävs att samfällighetsföreningen bara har högst tre medlemmar. Detta är ovanligt. I de flesta fall har en så pass liten gemensamhetsanläggning delägarförvaltning (då samtliga delägare är överens om allt) och inte föreningsförvaltning genom en samfällighetsförening.
Närstående
Om en person kontrollerar en samfällighetsförening tillsammans med närstående, ska deras inflytande räknas samman. Närstående är maka/make/sambo/registrerad partner, föräldrar, barn och barnens makar/sambo/registrerade partner. Detta är högst ovanligt, men kan inträffa vid ett generationsskifte där en fastighet har avstyckats och överförts till ett barn.
Anmälan till Bolagsverket
Ovanstående leder till att samfällighetsföreningen ska anmäla till Bolagsverket att samfällighetsföreningen inte har någon verklig huvudman. Anmälan görs av någon behörig företrädare för föreningen, vanligast en firmatecknare. Han eller hon loggar in på Bolagsverkets e-tjänst med sin egen e-legitimation och fyller i anmälan där. Det är enkelt. Avgiften 250 kr betalas med kort eller via faktura. Ett sådant utlägg från din sida ska föreningen betala till dig. I undantagsfall kan föreningen få dispens att lämna anmälan på papper. Dispensen kostar 400 kr och sedan kostar anmälan på papper ytterligare 400 kr, alltså sammanlagt 800 kr.
Om samfällighetsföreningen inte anmäler
Om samfällighetsföreningen låter bli att anmäla verklig huvudman är detta faktum en offentlig uppgift som är enkelt tillgänglig via internet för den som känner till samfällighetsföreningens organisationsnummer. Bankerna är numera på tå när det gäller penningtvätt och finansiering av terrorism, så en bank som får reda på detta kan för sitt eget goda ryktes skull vägra att ha en sådan samfällighetsförening som kund. Och med tanke på hur enkelt det är att göra anmälan är det en onödig risk att ta.
0 kommentarer