Helomvändning – ingen moms för samfällighetsföreningar

av | 27 februari, 2024 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 8 Kommentarer

Skatteverkets syn på moms i samfällighetsföreningar var felaktig. Det fastslås i en dom från HFD, Högsta förvaltningsdomstolen.

HFD fastställer att det inte ska vara moms på uttaxeringen i samfälligheter. Så nu slipper vi det eländet, och behöver inte fundera över hur man skulle kunna kringgå reglerna. Den enda situationen då det ska vara moms är om samfällighetsföreningen tar betalt för en nyttighet som en medlem har fått genom individuell mätning, exempelvis el eller vatten.

De samfällighetsföreningar som redan har redovisat moms ska göra om sina momsdeklarationer och få pengarna tillbaka från Skatteverket.

I den här videon berättar jag varför det var så himla kul när den här domen från Högsta förvaltningsdomstolen kom.

Egentligen är det fyra domar som berör fyra olika samfällighetsföreningar, som har överklagat sina förhandsbesked, men de fyra domarna är exakt likadana, bara namnet på samfällighetsföreningen är utbytt.  Speciellt kul är det att en av de samfällighetsföreningar som överklagade förhandsbeskedet heter Myrstacken, snacka om samfällighet, en myrstack alltså!

Men de flesta föreningar har nog struntat i de nya reglerna och avvaktat, och då är det bara att fortsätta som förut.

Många frågor på Samfällighetsdagen

När jag var talare under Samfällighetsdagen kom det massor av frågor om Skatteverkets syn på att det skulle vara moms på uttaxeringen från samfällighetsföreningar till medlemmarna. Jag sa då att jag såg fram emot att frågan skulle behandlas i domstol, eftersom jag, i likhet med många skattejurister inte höll med om Skatteverkets bedömning. Att låta medlemmarna solidariskt betala för att täcka samfällighetens utgifter kan knappast vara en momspliktig tjänst.

Foto: Jakob Gromér, samfälligheterna.se

Skatteverkets hemsida

Domarna kom den 20 februari. En vecka senare kollade jag på Skatteverkets hemsida. Under rubriken Samfällighetsförening står nu under ett stort utropstecken att de flesta samfällighetsföreningar inte ska vara registrerade för mervärdesskatt. Skatteverket återkommer med närmare besked om hanteringen av avregistreringarna. På andra ställen står det dock fortfarande att det ska vara moms på uttaxeringen. Broschyren SKV 293, Skatteregler för samfälligheter är dock fortfarande från 2016, så enligt den är samfällighetsföreningarna inte momsskyldiga om de enbart bedriver verksamhet för att tillgodose samfällighetens fastigheters gemensamma behov. Det var ju tur i oturen att Skatteverket inte hann ändra den texten när den nya åsikten slog igenom.

Högsta instans

Högsta förvaltningsdomstolen är högsta instans i skattemål. En sådan dom blir högsta sanning, eftersom det inte finns någonstans att överklaga … jo, det förekommer att rättshaverister vänder sig till någon EU-domstol, men det är ovanligt. Och i just det här fallet är det inga människor som har blivit drabbade, det är tvärtom.

Man kan förstås tänka sig att ett gäng skattejurister blir snopna när lönsamma konsultuppdrag med inriktning på att undgå skadeverkningarna av momsen försvinner.  Och att tjänstepersoner på Skatteverket nu suckar över att återigen behöva göra om allt informationsmaterial på nätet om samfällighetsföreningar.

Bild skapad i ChatGPT

8 Kommentarer

  1. Fredrik Almén

    Är det då lika vad det gäller inköp av fjärrvärme som med vatten. Till vår samfällighet levererar lokala energibolaget fjärrvärme till samfällighetens central (1 mätare) och samfälligheten betalar totala förbrukningen. Värmen distribueras i våra kulvertar ut till 64 hushåll samt gemensamhetslokal.

    I hushållen finns individuella mätare som läses av för att få varje hushålls årsförbrukning. Hushållen betalar en preliminär fast avgift under löpande år sedan upprättar vi årligen en avräkning baserat på årets kostnader. Hushållen får betala efter sin förbrukning, och kostnad för gemensamhetslokal och värmeförluster delas lika. (blir alltid ett högre totalt inköp från energibolaget vs summa mätare i enskilda hus).

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Fredrik! Det här kräver lite matematik. Räkna först ut hur stor del av den totala kostnaden för fjärrvärmen som går åt till den gemensamma lokalen. Om de boende betalar självkostnadspris för fjärrvärmen är det bara att minska den totala kostnaden med vad som faktureras som individuella avgifter. Annars ska man ta hänsyn till ett vinstpåslag som bland annat ska täcka värmeförlusterna.
      Den del av momsen som hör till fjärrvärmeinköpet för den gemensamma lokalen får inte lyftas. Den andra delen av momsen får lyftas. Utgående moms på de individuella debiteringarna ska redovisas till Skatteverket. Momsdeklarationen blir därmed nollad, åtminstone ungefärligen. På uttaxeringen enlig debiteringslängden ska det inte redovisas någon moms. Mvh Björn

      Svara
  2. Lil Kumlander

    Vi har redovisat moms och fått tillbaka pengar från Skatteverket. Kommer vi också få göra om momsdeklarationen och betala in pengar till Skatteverket? Och från vilket datum tror du kommer avregistreringen för moms kommer ske? Samma datum som vi blev registrerade för moms eller ett senare datum?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Lil! Ingen vet i nuläget hur Skatteverket kommer att hantera detta. När ni deklarerade momsen följde ni ju de regler som då  fanns på Skatteverkets hemsida. Min gissning är att Skatteverket kommer att titta framåt och inte kräva momspengar tillbaka. Mitt råd är att i nuläget inte göra någonting alls, utan avvakta tills Skatteverket har gått igenom alla samfällighetsföreningars momsdeklarationer. Hör gärna av dig igen och berätta hur det gick. Avregistreringen blir nog daterad till HFD:s dom, men inte heller detta går att veta i nuläget. Min erfarenhet är att Skatteverket är välvilligt inställt i fall som detta. Mvh Björn

      Svara
  3. Anders Nilsson

    Vilken skattesmäll för skatteverket!😀

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Anders! Ja, kul sätt att uttrycka sig. Men min erfarenhet av Skatteverket under de senaste decennierna är att de som jobbar där inte är särskilt lättstötta, utan har en önskan om att göra rätt helt enkelt. Mvh Björn

      Svara
  4. Ingela Sunvisson

    Vad menas med att medlemmarna tar del av en nyttighet genom individuell mätning t.ex el och vatten? Vår samfällighet har två mätare från kommunen, jag , kassören, får vattenräkningen, för hela samfälligheten, fastighetsägarna läser av sin mätare två gånger på år. Jag gör ett överslag på priset per kubik utifrån fakturorna och de fasta avgifterna. Och fakturerar sedan varje hushåll efter vad de förbrukat, vi är 41 fastighetsägare i samfälligheten. Ska vi momsredovisa det?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Ingela! Det här är ett solklart exempel på när det ska vara moms på det som samfällighetsföreningen tar betalt av delägarfastigheterna. På inköpet av vattnet får samfällighetsföreningen lyfta ingående moms. Tar man då ut ett självkostnadspris blir det ett nollsummespel när ingående och utgående moms blir samma belopp. Om samfällighetsföreningen behöver pengar från delägarfastigheterna för att täcka andra utgifter, görs detta lämpligen i form av en uttaxering, som är momsfri. Och ingen moms lyfts på utgifterna som hör till detta. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.