Cykeltur i Östeuropa – 6. Sex länder

av | 17 juli, 2022 | Cykling | 4 Kommentarer

900 km cykling i sex länder i Östeuropa

Kurts och min månadslånga cykeltur gick genom sex spännande länder med olika kultur: Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovakien. Med spännande möten som vi lyckades hitta fram till på de mest oväntade sätt.

Alla länder EU-länder

Alla länder vi cyklar i är med i EU, så det finns inga passkontroller. Ibland, på större vägar, märker vi inte ens att vi passerar gränsen. Men här ser vi att vi lämnar Österrike på en smal byväg. I kuren i bakgrunden sitter en österrikisk gränssoldat och tittar på en film i sin telefon och tittar inte ens upp när vi passerar mot Slovenien.

In i Slovenien

Femtio meter längre fram kommer vi till Slovenien. Senast jag var där hette landet Jugoslavien. Då ett trist och grått kommunistland, nu ett modernt EU-land med euron som valuta. Dock är Slovenien det land där vi har svårast att ta oss fram på engelska. Landskapet är vackert och vi hittar bra cykelbanor längs många av de större vägarna.

Polen dyker upp

På den här smala och slingriga slovakiska skogsvägen dyker Polen plötsligt upp, och det är klart att vi ska fotografera. I både Slovakien och Polen är det lätt att hitta folk som pratar engelska. Polen är det land där vi tillbringar flest dagar, eftersom vi både inleder och avslutar vår cykeltur i detta land. Där har jag i många år haft en filial till mitt företag.

Hjortar på internationellt vatten

Floden Poprad är under en lång sträcka gränsflod mellan Slovakien och Polen. Den följer vi en hel dag och korsar den flera gånger. I Łomnica Zdrój kommer vi över till Polen. Där ser vi också ett gäng hjortar som vadar över den grunda floden på sin utlandsutflykt. Djuren känner inga gränser, och det gör inte vi heller så länge vi håller oss inom EU.

Suverän karta

I  tjeckiska Ústí nad Orlicí finns en ölbar som heter Zastávka. Jag tror sedan att det är stor kedja, eftersom samma skylt finns överallt. Sen inser jag att Zastávka betyder busshållplats på tjeckiska. Kurt hittar en gäst som är tandläkare och rekommenderar den tjeckisk kartappen mapy.cz med cykelvägar i hela världen, till och med i Näsviken.

EuroVelo 9

I början av vår färd följer vi EuroVelo 9, som går mellan Baltic Sea och Adriatic Sea. Senare övergår vi till att hitta egna vägar med mapy.cz. EuroVelo är mer avsedd för mountainbikecyklister med starka ben, inte lika bra för oss med våra små vikbara cyklar. Våra dagsetapper på cykel varierar mellan 33 och 72 km. Kartan visar de fem första dagsetapperna Gdańsk – Bydgoszcs

Krigets offer

Vi möter många intressanta människor. Här på tåget till Wrocław delar vi kupé med ett ukrainskt sällskap. De åker gratis på tågen i Polen. En kvinna visar upp en ukrainsk 500 hryvnia-sedel med bild av filosofen Gregoy Skovoroda. Gruppen är faktisk på väg tillbaka till Ukraina för att hämta saker som de inte fick med sig vid den brådstörtade flykten.

Oväntat möte i skogen

Det händer att vi cyklar vilse, och så är det i den här tjeckiska skogen. När vi tar lite matsäck och funderar på hur vi ska ta ska ta oss vidare dyker det upp en liten grupp cyklister. Det är en pappa, hans dotter och dotterns pojkvän. Väldigt trevliga och jag plockar upp mitt partytrick ur ryggsäcken. Det är ett pussel som jag låtit en liten snickerifabrik i Colombia göra. Man ska göra bokstaven H av bitarna.

Möte med en elitcyklist

På väg till bisonoxarna vid gränsen till Belarus passerar vi ett värdshus, som ser oemotståndligt ut. Kurt och jag beställer mat och dryck och tittar oss omkring. Det är cykelbilder överallt och i taket hänger en gammal löparcykel. Vi frågar servitrisen varifrån cykeltemat kommer och hon ropar på sin pappa som huserar i de bakre regionerna. Det visar sig att han är elitcyklist och var med i OS i Moskva 1980 samt har vunnit Tour de Pologne flera gånger. Det blir mycket cykelsnack.

4 Kommentarer

  1. Håkan Lindhoff

    Hej Björn (och Sverker)
    Man blir lite avundsjuk på ert cykeläventyr. Vi gjorde en liknande runda i östra Europa för 36 år sedan utan cykel men med tåg, med Stina yngsta dottern. Man kommer närmare marken och mänskorna på cykel, det är uppenbart. /

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Vad härligt! Jag åkte också mycket tåg med min dotter Stina när hon var i tonåren. Bland annat i Rumänien. Håller med om att cykel är ännu närmare marken än tåg, fast tåg är å andra sidan närmare marken än bil, för att inte tala om flyg … Mvh Björn

      Svara
  2. Sverker Thorslund

    Trevliga inblickar i text och bild från ert cykeläventyr. Avtrycket i miljön bör ha blivit rekordlågt😉.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker! Ja, du har rätt i det där om klimatavtrycket. Cykeln gav typ noll och de elektrifierade tågen nästan noll. Några linjer hade diesellok, men det blir ändå rätt miljövänligt på räls. MÅnga är intresserade av vår cykeltur. Idag blev jag intervjuad både av P4 Gävleborg och av Hudiksvalls Tidning. Det är väl nyhetstorka kan jag tro.
      Radioinslag

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.