Felaktig bokföring i samfällighetsförening

av | 15 februari, 2025 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 18 Kommentarer

En tillgång som ett garage eller, som i det här fallet, en bro, ska inte bokföras som en tillgång i en samfällighetsförening. Men vad gör man om man ändå felaktigt har gjort det?

I Mål nr F 5971-22 vid Växjö tingsrätt blev det ett hårt utslag där den förlorande parten blev tvungen att betala motpartens rättegångskostnader på 1.791.262 kr.

Där hade samfällighetsföreningen felaktigt tagit upp byggnader för 52 milj kr i balansräkningen. Här stödde man sig på ett utlåtande från PwC, vilket alltså också var felaktigt.

Med denna “tillgång” som grund beslutade stämman att dela ut pengar till de delägande fastigheterna, vilket domstolen underkände.

Här var det alltså fråga om väldigt speciella omständigheter,

18 Kommentarer

  1. C. Östervall

    Den redovisningskonsult vi tar hjälp av i vår förening vägrar ta bort våra garage som en anläggningstillgång eftersom vi har lån tagna för ombyggnaden av dem. Hur kan jag övertala henne att de inte ska vara där och att inga avskrivningar ska göras fast vi fortfarande bokför lånen? Och hur får vi vår balansräkning att balansera utan en motpol till lånen?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej! Enklast är att hänvisa till Bokföringsnämndens skrift Ideella föreningar m fl, där även samfällighetsföreningar behandlas. På sid 6 står det så här under rubriken Tillgångar i samfällighetsföreningar: Samfällighetsföreningar som förvaltar gemensamhetsanläggningar äger normalt inte gemensamhetsanläggningen, utan den ägs av de fastigheter som har del i samfälligheten. Värdet av anläggningen ska i sådana fall inte bokföras i föreningen och därmed inte tas med i beräkningen av tillgångarnas värde (när man tittar på gränsvärdet för bokföringsskyldighet). Motsvarande gäller för marksamfälligheter. Egendom som föreningen förvärvar för att sköta gemensamhetsanläggningen bokförs normalt i föreningen och tas då
      med i beräkningen.
      Det blir alltså konstigt i balansräkningen, om man gör en sådan. Det egna kapitalet kan då bli väldigt negativt, men det är helt i sin ordning i just samfällighetsföreningar.
      Mvh Björn

      Svara
      • C. Östervall

        Stort tack för ditt svar. Vad säger du om att lägga lånesumman som “lån till delägare” på konto 1360 (möjligen på konto 1380 eller 1510)? Då skulle man ju kunna få balansräkningen att balansera och samtidigt visa att det är alla delägare som är ansvariga för att betala lånet/är borgen för lånet?

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Cim! I och med att samfällighetsföreningen inte är bokföringsskyldig kan man bokföra hur man vill. Som traditionell ekonom kanske man är fixerad vid att man inte vill visa negativt eget kapital, men det spelar egentligen inte någon roll. Fast som ekonom skulle jag underkänna din variant, eftersom samfällighetsföreningen inte har någon civilrättslig fordran på delägarna, så länge alla betalar sina uttaxeringar i rätt tid. Mvh Björn

          Svara
  2. BERT TURESSON

    Kan man göra föräldrar ansvariga när deras barn använder min husvägg som bollplank?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bert! Om det inte hjälper att tala barnen tillrätta kan föräldrarna bli betalningsansvariga om barnen åsamkar ekonomisk skada. Mvh Björn

      Svara
  3. BERT TURESSON

    Får msn rubricera “Rörelsens intäkter” när det gäller i huvudsak avgifter från delägarna?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bert! Jo, det kan man göra, även om uttaxeringarna egentligen inte är intäkter, utan kapitaltillskott. Mvh Björn

      Svara
  4. Mattias Åkerman

    Hej Björn!
    Jag är ordförande i en nystartad samfällighetsförening.
    Jag blir inte helt klok på det här med vilka som är medlemmar i föreningen.
    Vår förening har 6st delägarfastigheter där varje fastighet har 2st delägare. Varje delägarfastighet har 1/6 andel var i föreningen. Har föreningen 6st medlemmar, eller 12 st?
    Ska debiteringenlängden innehålla 12 personer eller bara 6st?
    Hur är det med antal röster? Har varje delägarfastighet alltid bara 1 röst eller finns det tillfällen de har 2st om det är så att alla delägare är medlemmar?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Mattias! Det är fastigheterna som är delägare i samfällighetsföreningen, men en fastighet kan ju inte gå på en stämma eller vara med på städdagar, så att det blir fastighetsägarna som räknas som medlemmar i samfällighetsföreningen. Så i er samfällighetsförening har ni 12 medlemmar. Dock har varje fastighet bara en röst, så ni har 6 röster totalt på stämman. Den medlem som är med och röstar på stämman ska (bör) ha en fullmakt från den andra fastighetsdelägaren om den inte är med på stämman. Debiteringslängden innehåller inga medlemmar, utan det är en förteckning över fastigheterna, i ert fall 6 fastigheter.

      Svara
  5. BERT TURESSON

    Kan man begära att elkostnaden redovisas som förbrukning i kWh och sek?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bert! Det bör inte vara något större problem för föreningen att ta fram detta, så det känns lite konstigt om man inte redovisar dessa värden. Mvh Björn

      Svara
      • BERT TURESSON

        Bör styrelsen avtala med leverantör av TV-bredband? I synnerhet i framtiden då kabelnät är OFF

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Bert! Det är svårt att svara på. Detta är lämpligt att diskutera på en föreningsstämma. Mvh Björn

          Svara
  6. Maria Sommar

    Jag undrar om ett snöröjningsavtal i en samfällighet är offentlig? Vi har en medlem som vill veta om hur mycket snöröjaren får betalt.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Maria, Nej, det är inte offentligt, utan medlemmarna får lita på styrelsens omdöme samt att revisorn gör sitt jobb och ska anmärka om det förekommer oegentligheter. Syrelseledamöterna har tystnadsplikt när det gäller detta. Orsaken är delvis att en konkurrent till snöröjaren inte ska kunna be någon kompis som är medlem i samfällighetsföreningen att kolla vad den befintliga snöröjaren får betalt. Ett annat är att styrelsen ska få arbeta i fred så länge den är tillsatt. Är man inte nöjd får man välja en annan. Resultaträkningen är offentlig och via den kan man normalt få en hum om hur mycket vinterväghållningen kostar totalt. Mvh Björn

      Svara
  7. Henrik Andersson

    Bra o lärorikt som vanligt Men du håller telefonen upp o ner

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Henrik! Oj, vad pinsamt. Och observant av dig. Jag använder en gammal avlagd Iphone. Ska tänka mig för nästa gång. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner