Sjukpenninggrundande inkomst för författare

av | 8 oktober, 2024 | Övrigt | 0 Kommentarer

Just för dig som är författare eller någon annan konstnär är sjukpenninggrundande inkomst (SGI) lite speciellt. I den här videon går jag igenom detta.

Det finns knappast några anställda författare, så det går inte enkelt att avgöra vilken nivå sjukpenningen ska ligga på under uppbyggnadsskedet.

Alla författare som har enskild firma anses bedriva näringsverksamheten aktivt. Det är dessa som har rätt till sjukpenning.

För att finansiera sjukpenningen betalar författare med aktiebolag arbetsgivaravgifter på löneuttagen, De  som har enskild näringsverksamhet betalar egenavgifter på överskottet. Nivån på egenavgifterna blir något lägre ju fler karensdagar du väljer.

I aktiebolag ska bolaget betala sjuklön de första två veckorna i varje sjuklöneperiod. Först därefter kan du få sjukpenning. Min uppfattning är att det inte spelar någon roll om och hur mycket du tar ut i lön från ditt aktiebolag. Man kan se de första 14 dagarna som en karenstid.

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.