Nyåker, en ödeby i norra Bjuråker

av | 12 augusti, 2024 | Filmer, Resor | 2 Kommentarer

Klicka på videon för att se och höra mig berätta.

För hundra år sedan var det välmående små gårdar omgivna av åkrar, men nu är åkrarna igenväxta och husen ihoprasade på grund av en vägtvist.

På Lantmäteriets karta sysn vägen som utfår från den väg som löper från Brännås i norr till Norrberg i söder. Norr om Nyåkersbäcken och elledningen finns ett vägskäl. där två vägar går västerut. Den nordliga till Öratjärnen och den sydliga till ödebyn Nyåker.

Den vägen tog vi för vår utflykt.

På flygfotot är det alldeles mörkgrönt. Det är skog som täcker hela området. Skog som har erövrat åkrarna som tidigare bredde ut sig i Nyåker. Och som även har erövrat många av byggnaderna, som nu återfinns i olika stadier av förfall. Det är många raserade hus på detta lilla område.

På flygfotot från 1960 ser det annorlunda ut. Då fanns fortfarande uppodlad mark i form av åkrar och betesmarker.

Den dåvarande lantmätaren på Iggesunds bruk berättade för mig att det var en tvist om dragningen av en väg som hade lett till avfolkningen. Byborna blev osams för att Iggesunds bruks planerade väg skulle komma att gynna vissa fastigheter som fick vägen närmare sitt hus än andra. Till slut fick lantmätaren nog  av bråket och såg till att den nya vägen drogs så långt från Nyåker som möjligt.

2 Kommentarer

  1. Erik Strömdahl

    Intressant!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Erik! Vad glädjande att just du tycker om min film, du som är professionell dokumentärfilmare. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.