Öppet yrkande i deklarationen

av | 6 april, 2024 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 0 Kommentarer

Skattetillägg

Om du gör ett felaktigt avdrag i din inkomstdeklaration och skatten därmed blir lägre än om du hade deklarerat korrekt, kan du bli tvungen att betala skattetillägg. Likaså om du låter bli att deklarera en inkomst som du har haft. Skattetillägget är ett slags böter eller straffavgift. Det är normalt 40 procent av den skatt som du på så sätt har undanhållit. Det är inte avdragsgillt.

Du slipper om du gör ett öppet yrkande

Om du är tveksam till något svårbedömt i din deklaration kan du göra ett öppet yrkande. Det är en beskrivning av ett avdrag du har gjort eller någon inkomst du inte har tagit upp. Beskrivningen ska vara proaktiv och så utförlig att Skatteverket kan bedöma om du har rätt eller inte.

Om Skatteverket inte håller med dig, utan höjer din deklarerade inkomst, slipper du betala skattetillägg. Men du måste förstås betala den höjda skatten.

Exempel på situationer

Här är några exempel där det är bra att göra ett öppet yrkande:

  • När du i din deklaration drar av utgifter för dubbel bosättning på en ny ort under längre tid än två år på grund av att det är i praktiken omöjligt att sälja den förra bostaden till ett rimligt pris, eftersom bostadsmarknaden är i bottenläge. Här kan du bifoga utdrag från Hemnet eller liknande.
  • När du har gjort avdrag för en kapitalförlust på en kryptovaluta, exempelvis Bitcoin, och du inte är helt säker på att den ska räknas som en finansiell tillgång.
  • När du har hyrt ut din bostad till en ägaren till företaget där du är anställd och du vill hävda att det inte är till din arbetsgivare, utan till en vanlig privatperson.
  • När du på grund av omfattande vägarbeten på vägen som du brukar åka till arbetet på väljer att åka en längre omväg för att inte skada din nya bil, och därför gör ett större avdrag i inkomstdeklarationen för arbetsresor (resor till och från arbetet). Här kan du bifoga fotografier.

 

Vinjettfoto till ovanstående video om öppet yrkande:
Jakob Gromer, samfälligheterna.se

Vinjettbilden på startsidan är skapad av ChatGPT efter en prompt av Björn Lundén

Även i efterhand

Om du kommer på att du borde ha gjort ett öppet yrkande efter att du har lämnat in din deklaration, kan du komplettera med det öppna yrkandet. Det ska göras på eget initiativ, inte efter att Skatteverket har skickat en förfrågan till dig. Annars räknas det inte som ett öppet yrkande

Olika sätt att lämna det öppna yrkandet

På baksidan av deklarationsblankett INK1 finns ett utrymme för att skriva det öppna yrkandet. Det finns plats för ganska många tecken, men det är inte alltid som hela texten syns när du tar ut deklarationsblanketten som pdf. Då går du till den elektroniska kvittensen som finns på Skatteverket.se. Där syns hela texten.

Du kan också skicka det öppna yrkandet som brev. Oavsett var i landet du bor ska du skicka brevet till

Skatteverket
205 30 Malmö

Skriv ditt personnummer i brevet, så att ditt öppna yrkande hamnar rätt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.