Minskning av marginalskatten
Fördelen med upphovsmannakonto är att du som är yrkesverksam konstnär och har enskild näringsverksamhet under vissa förutsättningar kan skjuta beskattning av upphovsmannainkomster framåt. På så sätt kan du minska marginalskatten.
Krångliga bestämmelser
Det är rimligt att anta att just konstnärer generellt är mer intresserade av att skapa än att sätta sig in i komplicerade skatteregler. Därför är det ironiskt att just konstnärerna har bland de krångligaste bestämmelserna i hela skattesystemet. Titta bara på de olika momssatserna på olika konstnärliga produkter. Upphovsmannakontot är inget undantag. Det är därför som det inte är särskilt populärt, inte alls som skogskontot, som är ett liknande system, fast enklare.
Upphovsmannaintäkter
Först gäller det att avgöra vad som är upphovsmannaintäkter. Det är intäkter som du får när du upplåter eller överlåter en rättighet till exempelvis en text, ett musikstycke eller en bild. Inte inkomster från försäljningen av boken, musiken eller bilden.
Avsevärd höjning
Årets upphovsmannaintäkt ska vara minst 50 % högre än dina upphovsmannaintäkter under något av de närmast föregående två åren. Det här är inte så lätt att räkna ut.
Övriga regler
Insättningen får inte vara större än årets upphovsmannaintäkter. Inte heller större än 2/3 av nettoinkomsten från näringsverksamheten. Dessutom ska det finnas minst 30 000 kr kvar i överskott efter insättningen.
Puuuuh!
Fiffigt sparande?
Med tanke på att det flesta banker inte ger någon ränta på sina sparkonton kan det kanske vara intressant att öppna ett upphovsmannakonto om du är enskild näringsidkare. Just nu ger Hälsinglads Sparbank 0,75 % ränta , och det är inte så dumt. De andra bankerna ligger i närheten.
Bankerna uppger att de inte kollar om insättaren har rätt till avdrag i inkomstdeklarationen för insättningen. Så du kan öppna ett konto utan motsvarande avdrag. Problemet blir att när du tar ut pengarna ska banken skicka en kontrolluppgift till Skatteverket. Hela uttaget förutsätts vara en skatte- och egenavgiftspliktig inkomst i näringsverksamheten.
För att slippa detta måste du göra ett yrkande i inkomstdeklarationen som går ut på att eftersom du inte fått (inte ens velat ha) avdrag för insättningen ska uttaget inte heller beskattas. Krångligt, så jag avråder.
Normalt beskattas ränteinkomster med 30 % kapitalskatt, men på räntan på upphovsmannakontot betalas en fast källskatt på 15 %. Detta ska vägas mot att det som är kvar av räntan efter skatteavdraget beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet när pengarna tas ut. Men om du inte har gjort avdrag för insättningen beskattas inte uttaget, inte heller den del som utgör ränta. Så då blir det bara 15 % skatt totalt.
Periodiseringsfond enklare
Ett betydligt enklare sätt att skjuta inkomsterna framför dig, även om du är konstnär, är att avsätta till periodiseringsfond. Du behöver då inte sätta in pengar på något konto. Högst 30 % av vinsten får sättas av varje år. (Det var bara för år 2019 som avsättningen kunde vara upp till 100 %).
Efter sex år ska årets avsättning återföras till beskattning.
Kulturarbetarboken
Från Björn Lundén AB kan du beställa en bra bok om skattereglerna för konstnärer. Den heter Kulturarbetarboken.
Björn, du är en hjälte som hjälper kulturarbetare med detta. Jag har haft enorm glädje av dina böcker under åren. Vem tar över detta arbete när du lägger ner?
Hej Roffen! Tack för berömmet, det värmer extra mycket när det kommer från dig. Men vem har sagt att jag kommer att lägga ner? Skämt åsido så sätter jag min lit till att när jag inte orkar längre så finns det krafter inom de olika organisationerna som KRO, Författarförbundet, Konstnärsnämnden och andra som kan fortsätta min gärning. Mvh Björn
På http://www.karbugard.se hålls aktiva konstnärer som nu ska tipsas????. Alla organisationer på kulturområdet bör givetvis förse sig med ett ex – eller gärna fler – och därefter skriva om detta i sina tidningar och på hemsidor osv.
”Årets julklapp” till ledningen i KRO osv????!
Hej Sverker! Jag har ändrat till http://karbygard.se. Vad kul och synd att jag bor så långt från Täby. Och tack för ditt översvallande beröm! Mvh Björn
Mycket bra och mycket viktiga uppgifter! Ja, att vara konstnär/författare är inte lätt sett ur många synvinklar.
Tack och God Jul Björn!
Håkan Carlberg
Hej Håkan! Tack för julhälsningen. Dock är jag själv en riktig helgförnekare och firar därför varken jul, nyår eller andra kommersiella högtider. Du har rätt i att konstnärerna, förutom att kämpa med avsättningen av sina alster, har kämpigt med just skatte- och momsreglerna. Mvh Björn