Bedrägeri mot Björn Lundén

av | 20 mars, 2022 | Mitt liv, Övrigt | 18 Kommentarer

Redan innan e-handeln

E-handeln är ofta utsatt för bedrägerier, dvs någon gör en beställning i ett offers namn och lyckas komma åt varorna medan fakturan går till offret. Men detta förekom redan på den analoga tiden. Här har du den rafflande historien om bedrägeriet mot Björn Lundén Information AB 1997. Den publicerades första gången i kundtidningen EkonomiNytt.

Konstgjorda krukväxter från AJ

Alltihop börjar en helt vanlig torsdag. Cecilia som sitter i vår telefonväxel ringer till mig och undrar om det är sant att vi ska öppna en filial i Stockholm. Jag blir givetvis ytterst förvånad och frågar var hon har fått detta ifrån. Jo, Gunnel Johansson från AJ Produkter i Hyltebruk har ringt och kollat om det är okej att de skickar varor till det nya kontoret på Strandvägen 5 B.

Jag ringer upp Gunnel Johansson på AJ. Hon berättar att de har fatt ett fax med en beställning på varor för 25 000 kr + moms. Det är en lustig mix av varor. Det är 16 konstgjorda maffiga krukväxter, ett TV-skåp och litet utrustning för blädderblock.

Från Björn Lundén Information AB, Strandvägen 5 B, Stockholm.
Hej!
Här kommer en beställning från oss. Vi står precis i startgroparna för att öppna ett kontor i Stockholm och gör en stor satsning. Var vänlig kontrollera om det beställda materialet finns på Erat lager för direkt leverans. Emotser även beställningsbekräftelse med leveransvillkor. Vid eventuella frågeställningar var vänlig att kontakta mej per telefon eller fax.
Med vänlig hälsning Lars Claesson Kontorschef Stockholm

Kontorsvaror från OJEGA

Robert Joelsson på OJEGA har fått en liknande beställning.  Han tyckte att faxet såg lite hemsnickrat och felstavat ut, men framför allt var det underligt att det inte gick att få tag i beställaren på det uppgivna telefonnumret. Vi är nu uppe i sammanlagt 44 000 kr och jag tycker att det börjar bli obehagligt.

Tio datorer från Amanda

Fredagen inleds med att Ronny Fransson på Amanda Data i Stockholm ringer och tycker det är kul att vi ska utvidga med en filial i Stockholm. Jag förklarar snabbt att stockholmsfilialen är en bluff. Jag får en kopia av beställningen. Den är utskriven på samma sätt som till AJ och OJEGA, men texten är annorlunda.

Vi står i begrepp att öppna en kontorsfilial i Stockholm och behöver 10 st nya datorer. Priset får maximalt uppgå till 25 000 SEK per styck, prestandan och utrustningen skall vara av bästa kvalitet till detta pris. Då jag inte är någon dataexpert förlitar jag mej på att Ni kan plocka fram det som passar oss. Vi är ett konsultforetag som sysslar med skatterådgivning och seminarier. Nu expanderar vi i Stockholm och anställer 10 säljare som ska vidga  våra vyer. Förra årets omsättning låg på 25 miljoner och vi väntar oss en markant ökning i och med denna expansion. Vårat huvudkontor har vi fortfarande kvar i Näsviken.
Vi har invigning av det nya kontoret på skärtorsdagen, om det är möjligt skulle vi uppskatta leverans senast samma dag. Uppgifter om leveransvillkor och betalningsvillkor hoppas jag framgår av er offert. Med vänlig hälsning
Lars Claesson
Kontorschef Stockholm

Tio datorer à 25 000 kr, det blir 250 000 kr. Därmed är vi uppe i sammanlagt 294 000 kr.

Overheadprojektor från Konfac

När jag kommer in på kontoret efter att ha uträttat ett ärende berättar min kollega Lotta att Konfac i Stockholm har ringt. Där har Lars Claesson beställt kontorsvaror för 88 000 kr+ moms. Det är allt från tonerborttagare för 29 kr till en overheadprojektor för 6 680 kr. Nu är vi uppe i 382 000 kr. Detta kan inte vara sant!

Jag ringer Stefan Haslum på Konfac och frågar vad det var som gjorde att han inte levererade, utan ringde till oss i Näsviken och kollade först. Det visar sig att säljaren tyckte att han fick ordern för lätt. Ingen offertförfrågan, ingen begäran om rabatt, bara en snygg och prydlig beställning med Konfacs artikelnummer på varje orderrad.

Kollar adress och telefonnummer

Jag ringer till min mamma som bor i Stockholm och ber hennes man att åka till Strandvägen 5B och titta om det står Björn Lundén Information AB på någon skylt. Jag får beskedet att det inte finns något enda spår av vårt företag. Först flera dagar senare får jag veta att åtgärden var onödig – det ingår inte i Lars Claessons plan att ha någon gatuadress alls.

Lotta hinner också kolla upp det telefonnummer som finns på beställningarna. Det går till ett norrköpingsbolag med adress i Hammarbyhamnen. Senare får vi veta från polisen att norrköpingsföretaget har flyttat från adressen och att någon har kopplat in sig på deras telefonledning. Vi släpper detta spår så länge.

Nu har det kommit in en beställning på ytterligare 10 datorer à 25 000. Sammanlagt känner vi nu till beställningar från Lars Claesson på 632 000 kr

Bilspedition

Strax efteråt ringer Hans Langguth. Han är säkerhetsansvarig hos Bilspedition i Stockholm och vill veta allt. Jag berättar, och han kontaktar sedan den speciella transportbrottsektionen vid Rikskriminalen.

Hans Langguth lägger redan från början ner stor energi på vårt fall. Han är heligt förbannad  på den här typen av brottslingar. Om vi ska fortsätta med det här öppna samhället och en obyråkratisk verksamhet, måste vi kunna jobba och lita på varandra. Hans Langguth ser direkt att här finns en chans att stoppa vidare brottslighet. Eftersom han under årens lopp har byggt upp en bra kontakt med polisen lyssnar de på honom.

När jag sedan ringer till rikskriminalen, visar det sig att de placerat ärendet hos spaningsroteln vid Västerortspolisen. Där arbetar riktiga poliser, det märks. Vi kommer överens om att vi ska försöka få Lars Claesson att gå i en fälla så att polisen kan gripa honom. Men det är viktigt att Lars Claesson inte anar oråd.

Den tjusiga fasaden på Strandvägen 5 B i Stockholm. Den som känner mig vet att på en sådan adress skulle jag aldrig kunna tänka mig att ha mitt företag.

På den tiden var Bilspedition jämte ASG de stora speditionsföretagen. 1999 gick Bilspedition upp i det tyska företaget Schenker AG.

22 mobiltelefoner från Ericsson Mobile

Det har hunnit bli tisdag eftermiddag när Alexander Pigall som är platschef på Ericsson Mobile i Skärholmen ringer mig. Lars Claesson har ringt och öppnat ett kundkonto i vårt namn. Han vill ha 22 mobiltelefoner plus en mängd tillbehör. Ordervärdet är på 100 000 kr och nu är vi uppe i 797 000 kr. Lars Claesson vill hämta telefonerna i Skärholmen samma dag, men Alexander Pigall lyckas skjuta upp avhämtandet till kl 9.00 på skärtorsdagen.

Polisens plan

Bertil Sahlin är chef vid spaningsroteln vid Västerortspolisen. Han beslutar att polisen ska försöka gripa Lars Claesson när han kommer på torsdagsmorgonen. Alexander Pigall instrueras hur han ska bära sig åt. Det är viktigt att Lars Claesson både undertecknar en leveranssedel och lastar in telefonerna i sin bil. Då är brottet fullbordat och Lars Claesson kan gripas och häktas.

Dramats upplösning

På skärtorsdagens morgon finns sex civilklädda poliser hos Ericsson Mobile i Skärholmen. Två inne i butiken och fyra utanför.

Bredvid Ericssonbutiken finns en bilfirma som säljer Ford. Därför väljer polisen denna morgon att använda civila Ford-bilar bland de hyrbilar som står till stockholmspolisens förfogande. Bilarna smälter bra in på parkeringen utanför bilfirman.

På morgonen ringer Lars Claesson och säger att han tyvärr inte kan komma in och hämta telefonerna själv, utan han skickar ett bud. Alexander Pigall sköter sig helt enligt regelboken, och säger att han inte får lämna ut telefonerna om Lars Claesson inte personligen undertecknar leveranssedeln. Efter en stunds diskussion går Lars Claesson med på att komma själv.

Spänningen är olidlig. Ska han verkligen dyka upp. Och det gör han. En snygg ung man i 25-årsåldern, en riktig yuppie-typ med solbränna och dyrbar klocka. Gul skjorta lagom till påsk och elegant kavaj. Han ger ett mycket säkert och pålitligt intryck.

Alexander Pigall bjuder Lars Claesson på kaffe. De pratar en stund, och Lars Claesson berättar om hur bra det går för Björn Lunden Information AB. Han verkar hur trovärdig som helst, och fastän Alexander Pigall vet hur det hela egentligen ligger till, låter han sig ändå nästan duperas. En kort sekund flyger tanken genom hans huvud att allt kanske är i sin ordning i alla fall, men detta går strax över.

I rummet utanför finns två civilklädda poliser som ser ut som riktig Ericssonpersonal. En kvinnlig polis går energiskt omkring med en stor pappersbunt och passerar då och då Lars Claesson. En manlig polis sitter strategiskt placerad i lokalen. Utanför väntar ytterligare fyra poliser.

Så kommer leveranssedeln fram, Lars Claesson (som egentligen heter något helt annat) undertecknar och bär därefter ut telefonerna. Och när han lastar in kartongerna i bilen grips han. Helt odramatiskt. Han säger inte mycket, och verkar inte särskilt överraskad.

Alexander Pigall, nu 49 år, arbetar fortfarande på Ericsson. På den tiden i Skärholmen var han bara 24 år och ganska nyanställd. När jag pratar med honom nu visar det sig att han kommer ihåg dramat mycket väl, och att det var en spännande episod i hans karriär.

På den tiden var GH337 Ericssons coolaste mobiltelefon. Det var den som Lars Claesson beställde.

Proffsigt polisjobb

Man läser så mycket i tidningarna om att polisen är inkompetent, men här har Bertil Sahlin och hans personal på spaningsroteln i Västerort verkligen agerat oerhört  professionellt.  Det kunde vara hämtat ur en amerikansk polisfilm.

När jag skriver detta sitter Lars Claesson i häkte. Han har häktats för att inte kunna förstöra bevis eller försvinna. Enligt polisutredningen är Lars Claesson en känd bedragare. Det visar sig att han faktiskt har lyckats få ut varor i vårt namn. Baron Collection i Helsingborg har skickat varor för 9 000 kr. Lars Claesson hade uppgett att han behövde väskor och andra varor snabbt till en happening i samband med att filialen skulle invigas på skärtorsdagen. Då skulle varorna lottas ut som priser. Annika Olsson berättar att Lars Claesson verkade helt trovärdig när hon pratade med honom i telefon. Tyvärr hann han hämta ut varorna på tisdagen. Han greps på torsdagen. Förhoppningsvis får man dock tillbaka huvuddelen av varorna.

Rättegången

Jag blev kallad till rättegången, men jag åkte aldrig till Stockholm för att närvara. Av dem som var med fick jag veta att Lars Claesson var en tragisk figur, som inte riktigt kunde förklara varför han höll på med dessa bedrägerier. Alexander Pigall tror att den här domen för försök till grovt bedrägeri  fick Lars Claesson att avsluta sin brottsliga bana.

Björn Lundén

Bertil Sahlin var då chef vid spaningsroteln. När jag letar efter bilder på honom hittar jag  ett uttalande av kriminologen Leif GW Persson som hävdade att Bertil Sahlin är en av landets bästa poliser.
(Foto: Tidningen Mitt i Sundbyberg)

18 Kommentarer

  1. Christoffer Lundén

    Hej kusinen! Vilken rafflande historia. Idag lider vi Skåne av en brödrafamilj på 6 bröder och farsan som lurar skjortan av både kommuner och enskilda. Tar på sig trädgårdsjobb, får ibland betalt i förväg!!! men utför aldrig jobbet. En pensionär i Malmö fick hjälp för att städa i förråd, man fann senare innehållet spritt på en cykel bana i Malmö. Därtill ska uppdragsgivarren, en äldre pensionär fört över sin lågenhet till skojarna!! De köpte ett företag i trädgårdgårdsbranchen, Lomma trädgård. En i skojar familjen bytte t.o.m namn och tog säljarens namn! Finns att läsa i Sydsvenskan som gjort flera reportage om detta, problemet tycks vara att sätta stopp på skojerit. Inget som polisen kommer åt. Nu har dom också gett sig in i begagnade bil branschen. Namnet påminner om ett företag som jag sålde bilen genom utan problem. Dom har specialiserat sig att kopiera seriösa företags hemsidor.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Chris! Ja, det verkar som om bedrägerier finns på alla platser och i alla tider. Har du och din familj råkat ut för dessa skojare, eller är det bara något som du har läst om i media? Hur som helst låter det jobbigt. Mitt bedrägeri hade sina lustiga poänger, så jag kan inte säga att jag led av det. Men å andra sidan så lider jag sällan. Mvh Björn

      Svara
  2. Marita Lång

    Hej Björn,
    Som sagt vilken historia.
    Tack för att Du delar med Dig från händelser ur Ditt liv ,så intressant
    och många gånger kul läsning.
    Jag har ju även läst Din bok.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Marita! Javisst är det en otrolig historia. Roligt att du tycker att det jag skriver är intressant och kul. En del inlägg är vidareutvecklingar ur min bok “Så vitt jag minns”, annat är helt nyskrivet. Mvh Björn

      Svara
  3. Erik

    Lars Claesson verkade vara en väl påläst bedragare.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Erik! Ja, det var det som gjorde att han lyckades dupera alla företagen. Han visste precis allt om BL. Det är en avigsida med vårt öppna informationssamhälle. Men några fattade i alla fall misstankar, och det var ju tur. Hans faxmeddelanden var väldigt töntigt formulerade. Mvh Björn

      Svara
  4. Anna

    Vilken historia, så fräckt av bedragaren, och vilka summor sedan. 😱 Kul läsning! 😊

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Anna, ja samtidigt som det var hemskt, var det lite kul också. Vi har väldigt upphetsade på kontoret. Kul att du gillar mitt sätt att skriva. Mvh Björn

      Svara
  5. Frank Johan Ahlberg

    Spännande historia. Men inget roligt att råka ut för. Skönt att det gick så bra.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Frank Johan! Ja, samtidigt som jag var orolig medan det pågick, drogs jag med i det spännande dramat och hela personalen – vi var då ett tjugotal anställda – engagerades i händelseutvecklingen genom uppdatering i fikarummet ett par gånger om dagen. Om Lars Claesson hade lyckats i sitt uppsåt gissar jag att det blev leverantörerna som skulle fått ta smällen, inte vi. Mvh Björn

      Svara
  6. Peter Strandell

    Tack Björn för En intressant och spännande artikel!
    Hälsningar Sluggo

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Peter! Ja, detta kriminalreportage var kul att skriva 1997 och även nu 2022. Kul att du tyckte att den var intressant. Mvh Björn

      Svara
  7. Kjell

    På den tiden fanns det tydligen polisresurser. Kul story
    /Kjell

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell! Ja, antingen var polisen bättre bemannad på den tiden, eller också var brottsligheten lägre. Kul att skriva kriminalreportage! Mvh Björn

      Svara
  8. rolf engström

    Wow, spännande. Det närmaste jag kommit sådant er att råka betala en bluffaktura. Inte farligt, men lite surt.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Roffen! Ja, det är surt, men lätt hänt. Och inte lägger väl polisen ner mycket krut på att lösa ett sådant fall nuförtiden. Mvh Björn

      Svara
  9. Bitten

    Oj så rafflande. En riktig deckarhistoria. Vilket upplägg samarbetet med polisen blev. Undrar hur ofta detta skett.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Tydligen är det ett ganska vanligt brott nuförtiden. Men jag tvivlar på att Polisen lägger ner lika stora resurser som se gjorde i vårt fall. Kul att skriva kriminlreportage. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.