Presidenter jag mött

av | 10 oktober, 2021 | Mitt liv | 6 Kommentarer

Fyra presidenter

Jag har träffat ett antal presidenter i mitt liv, inte mindre än fyra stycken. Två afrikanska, en sydamerikansk och en europeisk. Tre av dem har jag haft kroppskontakt med, ja, inget otillbörligt förstås. Två handslag och en armstödskontakt på flyg. Colombias president hade jag på ca 30 meters avstånd.

Märkligt nog har tre av dessa fyra presidenter fått Nobels fredspris.

Polens ex-president

En av våra konferenser i BL var 2013 förlagd till Gdansk i Polen, där vi hade ett dotterbolag. En given föreläsare var den före detta polska presidenten Lech Wałęsa, den gamla elektrikern, som var ledare för fackföreningen Solidaritet på Leninvarvet i Gdansk.

Han och hans duktiga tolk berättade inför oss anställda på BL om hur allt gick till. Lech var tydligt åldrad och jag tyckte mig se spår av alkoholvanors inverkan. När han var färdig med sitt föredrag blev det tillfälle till frågor och jag hade en:

– Herr president (det var så han fortfarande skulle tilltalas hade den kvinnliga tolken berättat), jag har en fråga.

– Låt höra.

– Jag träffar ibland folk på gatan som säger att det var bättre under kommunisttiden. Visserligen var det brist på varor i butikerna, men alla hade jobb och staten betalade ut anständiga pensioner. Vad säger ni om detta, herr president? Var det bättre förr?

Lech Wałęsa hade förstås fått den här frågan hur många gånger som helst, men som den duktiga talare han var låtsades han fundera en stund. Så sa han:

– Ja, faktiskt så tycker jag också ibland att det var bättre på den tiden.

Han gjorde en konstpaus för att låta det kontroversiella påståendet sjunka in. Så fortsatte han, vänd till mig:

– Ni förstår, på den tiden var jag ung, frisk och stark. Jag hade flickvänner och roade mig. Det är mycket tråkigare nu.

Skratt från åhörarna.

Ex-presidenten förärades Nobels fredspris 1983

Colombias president

Juan Manuel Santos var Colombias president 2010- 2018. Honom träffade jag 2014 i staden Cali som tävlar med Medellín om statusen som Colombias näst största stad. Där var jag på besök 2016 och på en vandring i staden hamnade jag på torget utanför San Francisco-kyrkan. Av en händelse höll president Santos ett anförande utanför kyrkporten. På den tiden var min spanska inte vad den är nu, så jag förstod inte allt presidenten sa, men det lät som ett valmöte.

Cali är en fin stad, salsans huvudstad och även ciudad de polvo, som har dubbel betydelse på spanska. Dels damm, som jag kunde konstatera att gatorna är fulla av, men enligt Norsteds ordbok betyder ”echar un polvo” (starkt vardagligt) att knulla. Detta hade jag ingen möjlighet att konstatera.

Ex-presidenten förärades Nobels fredspris 2016.

Liberias president

Liberias president, den första folkvalda kvinnan i Afrika, Ellen Johnson Sirleaf besökte Stockholm 2010 och av någon anledning som jag glömt fick jag en inbjudan att träffa henne på ett möte om affärer mellan Sverige och Liberia. Hon var en färgstark kvinna och med mycket humor. Och att hon var klädd i traditionell västafrikansk dress gillade jag.

Hon påpekade flera gånger att hon var stolt över att kallas Iron Lady, eftersom järnmalm är Liberias främsta exportprodukt ända sedan LAMCO, där svenska Grängesbergsbolaget drev ett u-landsprojekt, var delägare och sysselsatte 15 000 svenskar i Liberia.

Hon presenterade också sin minister för skogsindustrin med det passande namnet Mr Wood.

Presidenten fick Nobels fedspris 2011.

Zambias ex-president

När jag åkte runt i Afrika var antalet länder 52, så jag lyckades besöka hälften, dvs 26 stycken. En gång flög jag mellan Gaborone i Botswana, där jag hade ett uppdrag åt Rosa Bussarna, och Zambias huvudstad Lusaka. Under flygningen satt en trevlig afrikansk man, betydligt äldre än jag, bredvid mig i det lilla planet. Vi hade ett synnerligen intressant filosofiskt samtal om definitionen av frihet, vilket jag skrev en avhandling om under min studietid.

Jag glömde både tid och rum och när planet gick ner för landning i Lusaka, pekade stolsgrannen på flygplatsen under oss och skrockande påstod att den hade hans namn.

Jag trodde att han skämtade, men han sa att den hette (och fortfarande heter) Kenneth Kaunda International Airport. Kenneth Kaunda var Zambias (f d Northern Rhodesia) första president ända från självständigheten 1964 (samma år som jag tog studenten). Han behöll posten ända till 1991.

Kenneth Kaunda har aldrig fått något Nobelpris.

Foto: Björn Lundén Information AB

Foto: Juan Parreto

Foto: A. Cruz

Foto: John Bulmer

6 Kommentarer

  1. Sverker Thorslund

    Att Juan Manuel Santos fått fredspriset hade jag glömt. À propos det dubbeltydiga ordet i vardagsbenämningen av staden Cali finns dubbeltydighet även i ”Mr Wood”????.

    Kenneth Kaunda hörde jag i aulan på Handels i Stockholm då han var nyvald. Klädd i lilafärgad mantel bredde han ut armarna mot sina lyssnare och sa’ – med närmast dånande röst – ett ord: FRIENDS!

    Den entrén lär få ha glömt.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker, ja Juan Manuel Santos fredspris har nog fallit rejält i glömska sedan det kom fram att militärledningen i Colombia under Santos ledning mördat ett stort antal hemlösa och fattiga, klätt de döda kropparna i gerillans uniformer och presenterat dem som segrar i kampen mot gerillan. Det är alltid problematiskt att ge Nobels fredspris till statschefer, ett färskt exempel är 2019 års pris till den etiopiska makthavaren.
      Ja, Mr Wood, det var ju det som Ellen sa så skämtsamt.
      Kul med Kaundas entré, jag älskar häftiga entréer.

      Svara
    • Björn Lundén

      Ja, Håkan, verkligen liten. Och jag fick just ett påpekande om att det inte bara är Kenneth Kaunda av alla mina presidenter som har fått ge namn åt en flygplats. Flygplatsen i Gdansk bär Lech Wałęsas namn. När vi hade den polska filialen flög jag dit några gånger, men jag föredrog färjan Nynäshamn-Gdansk, där det serverades den bästa golonka (fläsklägg) med rotmos och rikligt med riven pepparrot till långtradarchaufförerna och mig. Min dotter Stina och jag vågade oss upp på dansgolvet.

      Svara
  2. Erik A

    Apropå alla presidentmöten och att du upplevt så mycket, kom jag att tänäka på Forrest Gump
    OBS! Ser inga andra paralleller mellan er!
    Tror f ö att jag skall se om Forrest Gump

    Svara
    • Björn Lundén

      Hahaha, jo jag kan se flera paralleller, driften att springa långt till exempel. Och en viss naivitet inför livet. Såg förresten om Forrest Gump för bara någon vecka sedan. Den håller fortfarande.

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.