SIM-metoden

av | 2 oktober, 2021 | Mina böcker | 10 Kommentarer

Hur SIM fungerar

När jag 1987 startade Björn Lundén Information AB hade jag en uppfattning om hur ett företag med anställda skulle drivas. Metoden kallade jag för SIM – Speed Intuition Management. Jag skrev också en bok med samma namn. Gunvor Ekström gjorde illustrationerna. Den första upplagan kom 2003 och den tredje och sista upplagan är från 2009.

SIM går ut på att

  • ersätta byråkrati och regelsystem med intuition
  • ha en platt organisation utan chefer och där de anställda har stort ansvar
  • göra så mycket som möjligt av arbetet som möjligt i företaget med egen anställd personal (alltså motsatsen till outsourcing)
  • genomskåda och ta avstånd från myten om den automatiska motsättningen mellan anställda och arbetsgivare
  • vara medveten om att intäkterna skapas genom operativt arbete som utförs av medvetna, självständiga och duktiga medarbetare
  • arbeta med företagets roll i omvärlden både lokalt och globalt.

Även i Polen

Tack vare den polska utgåvan av boken blev jag inbjuden att föreläsa om SIM-metoden på Light Conference i Krakow 2018. Dit åkte jag snabbtåg tillsammans med Dana, som basade över BL Info Polska i Gdansk. På konferensen föreläste även en annan åldring, professor Philip G Zimbardo, mannen bakom The Stanford Prison experiment. Det kan du googla på. I Krakow höll han en intressant föreläsning om att vara en everyday hero.

Ett mejl från Södertälje

Jag har inte tänkt så mycket på SIM-metoden på sistone. Men så kom nyss ett mejl från Jonas Karlsson i Södertälje där han skriver:

Hej Björn, Vi har träffats vid några tillfällen när jag jobbade på Drivhuset i Gävle (du var med och föreläste hos oss vid högskolan och vi gjorde åtminstone ett studiebesök upp till Näsviken för att se hur ni jobbade) och häromdagen när jag pratade med medarbetarna på min avdelning (idag är jag näringslivschef i Södertälje kommun) så kom jag att tänka på dig och din filosofi när det gäller företagande.

Jag kunde inte riktigt släppa detta och var tvungen att kolla vad du pysslar med idag och såg då de härliga filmerna om ditt liv som du släppt på din blogg, så genuint härliga. Jag vill väl egentligen bara passa på att säga att du gjort stort intryck på mig och att jag vill tacka för den inspiration och visdom du sprider.

Jonas mejl värmde och jag svarade honom att företaget har bytt namn till Björn Lundén AB och sedan jag 2017 sålde mina andelar till fyra medarbetare har dessa 2021 tagit in ett holländskt riskkapitalbolag som majoritetsägare och därefter arbetar jag inte längre i företaget. Men jag är inte bitter utan inser att världen och värden förändras.

Vill du ha SIM-boken

När boklagret flyttades från lokalerna i Näsviken passade jag på att lägga beslag på en låda SIM-böcker. Vill du ha senaste upplagan av boken på svenska, så mejla mig din postadress på kontakt@litura.se, så skickar jag ett exemplar gratis och franko (som man sa förr, franko betyder utan att ta betalt för frakten). Vill du ha boken signerad så fixar jag förstås det. Och försändelsen blir filatelistiskt frankerad ur mitt stora lager av gamla svenska frimärken.

Den första upplagan av SIM-boken

Min föreläsning på 20 min är  på engelska och simultantolkades till polska i hörlurarna på de åhörare som så önskade. Efteråt kom en av tolkarna fram till mig och sa att min (knaggliga) engelska var i särklass enklare att tolka än de amerikanska föreläsarnas. Men tolkens fnissande åt mina skämt gjorde att tolkningen ändå inte blev perfekt. Kul. 

Jonas Karlsson

10 Kommentarer

  1. Emil Fernerud

    Boken anlände och är nu utläst! Det var kul och intressant. Härlig inställning. Vi arbetar till stora delar med samma grundtankar och filosofi. Vilket kändes kul att se när man läste, då jag inte riktigt reflekterat så mycket över allt man gör. Utan mycket av detta kommer från sunt förnuft och en människosyn som tror på varandra och samarbete.
    Tack för orden!
    Emil

    Svara
  2. Britt-Mari Bitten Jonsson

    Härligt inlägg, köpte och läste boken då jag anlitade dig som föreläsare till en grupp elever på Forsa Folkhögskola 2008. De var mycket imponerade av din annorlunda ledarstil. Boken är mycket tänkvärd.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Tack för uppskattande ord. Många har mejlat mig och vill ha boken, det är glädjande. Och tänk vad tiden går. 2008 … det är 13 år sedan.

      Svara
      • Ulf Svensson

        Används Sim-metoden i företaget BL Info fortfarande?

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Ulf Svensson (namne till VD på Björn Lundén AB)! Nej, som du kanske vet så har Main Capital, ett nederländskt riskkapitalbolag sedan sommaren 2021 ett majoritetsägande i bolaget. För dem är SIM-metoden främmande och enligt vad jag vet så monteras de flesta byggstenarna i SIM-metoden nu bort undan för undan. Jag är dock inte bitter, så är både världen och värdena nu. Kontoret i Näsviken är dock kvar, och de flesta anställda verkar trivas. Men SIM-metoden har simmat iväg i vattendragen från Näsviken. Mvh Björn

          Svara
  3. Sverker Thorslund

    Blir glad om jag får SIM-boken postad till Milstensvägen 42, 187 33 Täby.

    Stort tack på förhand!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker, javisst får du boken. Jag postade den idag i Näsvikens Livs som ligger 95 meter från min bostad och inrymmer PostNord, Schenker, DHL, Systembolaget, Apoteket, förutom en massa bra mat. Jag har gjort en video om den, på spanska visserligen, men ändå.
      https://www.youtube.com/watch?v=dwdOD-Gzu4U

      Svara
  4. Kjell Strand

    Härligt att höra Björn! SIM-metoden borde lyftas upp som föredöme vad gäller ledarskap i allt företagande. Jag finner även stråk av dina idéer i Jan Carlzons bok “Riv pyramiderna” och naturligtvis i Ricardo Semlers “Maverick!”. Tråkigt nog verkar det som om det går trender i allt, även ledarskap. Jag har inte hört mycket om dessa tankegångar i dagens affärsklimat, delar av IT-företagandet verkar snarast gå kräftgång i dessa frågor. Kanske är en åldersfråga…. men jag återkommer gärna till frågan anställda och ägande. Riskkapitalbolag har en tendens att vara “riskabla” för långsiktigt hållbar verksamhet. Investeringshorisonten brukar ju ligga på en tre, max fem år…. och vad händer sedan? Styckas företaget upp?
    Hälsningar Kjell (P.S. SIM anser jag vara din bästa bok!)

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell, ja du har så rätt i allt du skriver. Och frågan är vad som händer med BL när det här riskkapitalbolaget gör sin exit. Fem år är vad jag hört om tidshorisonten. Idag postade jag SIM-boken till dig, dedikerad förstås. Och tack för din medverkan i blogginlägget om Abba i Barcelona, Brasilien.

      Svara
      • Kjell Strand

        Por nada, abraços!

        Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.