Filosofi

Jag är med i en studiecirkel i filosofi. Där läser vi filosofer från alla hörn av världen, från Kina till Mexiko. Och från alla epoker, från antiken till idag. I min ungdom läste jag teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och nu återkommer känslorna från den tiden. Jag är väldigt förtjust i logik och filosofiska paradoxer. Samt levnadsvisdom som gäller än i dag.

 

Inlägg om Filosofi

Den verkliga livstiden

Den verkliga livstiden

Det här är en historia om hur man i en by i västra Polen räknar ut den verkliga livstiden. Dit kom jag cyklande en dag fån östra Tyskland. Samtidigt är det en påminnelse om att sanningen är en skabbig get medan lögnen är en vacker kvinna.

läs mer
Studier i filosofi 3

Studier i filosofi 3

Vår studiecirkel i filosofi går vidare. Här tar jag upp Marcus Aurelius (Självbetraktelser) och Epiktetos (Handbok i livets konst), avrättningar (vilket gift använde man?), hur man reste?, gossekärlek (var det ren pedofili?) och getter (varför var dessa djur så föraktade?)

läs mer

Klyschor om vädret

Det finns tillfällen när det är befogat att skriva om vädret och årstiderna. Exempelvis i samband med skördeutsikter. Men definitivt inte i en roman eller en informativ text. Varifrån kommer denna klyscha?

läs mer
Intresse och åstundan

Intresse och åstundan

Skilj mellan att vara intresserad av ett fenomen, och att åstunda det. Med åstundan menar jag att ha begärelse till det, att önska det, att vilja vara med om det,. Detta gäller exempelvis homosexuella handlingar, prostitution, pedofili, nekrofili och incest.

läs mer
Aleister Crowley – Tao Te Ching

Aleister Crowley – Tao Te Ching

En person som jag skulle vilja ha träffat under livstiden är Aleistei Crowley (1875–1947), magiker, bergsbestigare, författare, poet, spion och skyldig till minst tre människors våldsamma död. I vår studiecirkel i filosofi har vi nu läst has bok Tao Te Ching.

läs mer
Följarskap

Följarskap

Ledarskap vet – eller tror sig alla veta – vad det är. För mig är följarskap dock viktigare än ledarskap, ja själva förutsättningen för en fungerande organisation. Jag är också djupt kritisk mot den miljardindustri som ledarskapsutbildning har blivit.

läs mer
Studier i filosofi 2

Studier i filosofi 2

Vår studiecirkel i filosofi går vidare, och vi avverkar i rask takt den ena boken efter den andra. Mest på svenska, men även ibland på engelska. Vi saknar tyvärr kunskaper i såväl latin som antikens grekiska. Här behandlas Aztekerna, Epiktetos, Camus och Hume.

läs mer
Studier i filosofi

Studier i filosofi

I min ungdom studerade jag filosofi i Uppsala. Nu har tiden kommit i kapp och jag är med i en studiecirkel i filosofi, där deltagarna läser en bok och därefter träffas vi och diskuterar boken. Och så går vi över till nästa bok. Väldigt intressant.

läs mer
Vad är frihet – del 2

Vad är frihet – del 2

I förra blogginlägget började referatet av min uppsats från 1970 i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet. Här är andra delen, där jag behandlar hindrande, ofrihet, deprivationsgrad, makt och maktutövning. Uppsatsen bygger på en bok av Felix E. Oppenheim.

läs mer
Vad är frihet – del 1

Vad är frihet – del 1

I vår studiecirkel i filosofi har vi läst Dimensions of freedom, där Felix E. Oppenheim ger en logisk beskrivning av begreppet frihet. Texten i blogginlägget är en sammanfattning av den uppsats som jag la fram vid högre seminariet i teoretisk filosofi vid Uppsala Universitet 1970.

läs mer

Intelligens enligt David Hume

Vad som menas med att vara intelligent är inte enkelt att definiera. Kanske är det bara en känsla inför en annan människa – den personen är intelligent. I David Humes bok Undersökning av mänsklig förståelse finns en bra definition.

läs mer