Följarskap

av | 19 mars, 2023 | Filosofi | 6 Kommentarer

Ledarskap vet – eller tror sig alla veta – vad det är. För mig är följarskap dock viktigare än ledarskap, ja själva förutsättningen för en fungerande organisation. Jag är också djupt kritisk mot den miljardindustri som ledarskapsutbildning har blivit.

I mina studier av följarskap är Christian Monö den som har varit min guide från första början. Han är upphovsman till bilden här intill. Flera bilder hittar du på https://www.foljarskap.se/

Bättre arbetsliv

Mitt intresse  för följarskap väcktes i en grupp som jag var med i och som hette Bättre arbetsliv. Detta var när min SIM-metod nådde sin höjdpunkt i företaget i Näsviken. SIM är en akronym för Speed Intuition Management och är egentligen ett sätt att driva ett företag utan ledarskap. Det fungerade utmärkt i 33 år.

Gruppen Bättre arbetsliv bestod av en blandad skara, förutom jag som gammal getfarmare var vi bland annat några goa gubbar från Volvo, Kalahari-mannen Lasse Berg, några figurer inom Agilt ledarskap och från Bonniers. Och så Christian Monö, mannen bakom idén om följarskap. Vi hade ofta våra sammankomster på BL:s kontor i Näsviken. Eftersom jag var den ende i gruppen som hade praktisk erfarenhet av en riktig platt organisation i ett så pass stort företag (vi var då närmare hundra medarbetare) var det naturligt att vi kombinerade våra möten med studiebesök, dit vi också bjöd in deltagare utanför gruppen.

Föreläsning på Historiska muséet

I december 2015 hölls en föreläsning på Historiska muséet i Stockholm under rubriken ”Ett naturligare arbetsliv”. På bilden ser du föreläsarna företagsledaren Björn Lundén, författaren Lasse Berg, och forskaren Christian Monö. En helt underbar kväll med mycket positiv respons. Tre föreläsare med helt olika bakgrund och vinkling, men som utmynnade i samma sak: Det onaturliga i traditionellt ledarskap, ja i ledarskap över huvud taget.

Björn Lundén hälsar välkommen till kontoret i Näsviken.

B Lundén, L Berg och C Monö

Ledarskapsutbildning har utvecklats till en miljardindustri. Mycket märkligt.

Här presenterar Christian Monö på ett fint sätt vad följarskap är och varför det är så viktigt.  På hemsidan www.foljarskap.se finns massor av intressant information.

Klicka på Undertexter i nedre högra hörnet om du vill se svenska undertexter.

6 Kommentarer

  1. Kjell Strand

    Ja, mycket intressant! Kände inte till denna följarskaps-verksamhet, ej heller Monö’s arbete/skrifter. Jag ska studera ämnet vidare. Nu påminner detta mig mycket om det jag redan verkat i, dels i egen verksamhet och framför allt genom studier/studiebesök hos företag ute i världen. Märkligt nog ligger USA ganska långt framme på detta området. Och jag drar mig till minnes den amerikanska “Harvardprofessor” i “international executive management” som på ledarskapskursen på “slottet i alperna – eller var det på den karibiska ön?” (blink-blink), kommenterade definitionen av ledarskap med följande för mig klassiska citat: “Leaders have followers” – ja, svårt att säga emot.
    Och andemeningen här bör ju bli att den som inte har följare (i ordets rätta bemärkelse) får problem om vederbörande vill kalla sig ledare.
    Jag hade ingen aning om att “Kalahari-mannen” varit verksam inom detta ämnesområde, eller handlade det om erfarenheter från umgänget med det “lerflätade” folket?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell! Ja, jag rekommenderar att du botaniserar på foljarskap.se. Intressant att du har stött på fenomenet. Dock är mitt intryck av att organisationer i USA är ännu mer hierarkiskt uppbyggda än i Sverige. Kul kommentar i det citat du återger. Jo Lasse Berg var med i vår grupp Bättre arbetsliv, och han bidrog med en evolutionär vinkling av hur arbetslivet borde organiseras. Mvh Björn

      Svara
      • Kjell Strand

        Nå, bara för att förtydliga; du har helt rätt! Företag i USA är duktigt hierarkiskt uppbygda, men – där det är som mörkast kan man ibland skåda ljuset i tunneln. Den senaste siffran jag hörde gav ett tjugotal företag som drevs helt enligt “anställda äger företaget”-principen, men ett antal variationer på temat. Det torde slå Sverige med hästlängder – eller har jag fel? Jag är ständigt öppen för att bli motsagd, man lär så länge man lever.
        Evolutionär vinkling har jag själv exempel på – dels från min tid som informationschef för en arbetsgivarorganisation (hierarkier) och dels från tiden som medlem av en afrikansk/indiansk storfamilj (synergier i samarbete) i djungelns utkant i Sydamerika. Mycket går att göra på temat “bättre arbetsliv”.

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Kjell! Det låter intressant med livet tillsammans med familjen i den sydamerikanska djungelns utkant. Det låter som något för mig. Mvh Björn

          Svara
  2. Britt-Mari Bitten Jonsson

    Mycket intressant skillnad, jag gillar följarskap, känns naturligare än en organisation där chefer leder som leder chefer som leder. Minns att jag gillade SIM boken, men länge sedan jag läste den.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten, ja ännu värre blir det förstås med chefer i ett oändligt antal nivåer. Inte undra på att utbrändheten breder ut sig. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.