Jag har skaffat en drönare som kan filma och fotografera. Den är kinesisk, av märket DJI. Modellen heter Mini4Pro. När jag besökte DJI:s nyöppnade flaggskeppsbutik på Drottninggatan såg jag att det numera finns massor av olika modeller.
Det händer att jag blir beskylld för att bidra till kinesiskt spioneri på Sverige när jag filmar över Hälsingland med drönaren. Men dels är det långsökt att min drönare på något vis skulle ha kontakt med kinesisk underrättelsetjänst. Dels passerar dagligen flera hundra satelliter över Sverige och de har garanterat bättre fotoutrustning än min drönare.
I det här inlägget går jag igenom vilken lagstiftning som gäller. I ett kommande inlägg ska jag gå igenom tekniken och alla finesser. Och i ett annat ska jag visa hur man filmar och fotograferar på bästa sätt.
I nedanstående video visar jag när jag packar upp drönaren.
Operatörsregistrering
För att få flyga med min drönare krävs att jag registrerar dig som operatör hos Transportstyrelsen. Det gäller om drönaren väger minst 250 gram. Det gör inte min; av en händelse råkar den väga 249 gram. Men den är utrustad med kamera. Därför måste jag registrera mig som operatör. Det är enkelt att göra online och kostar 145 kr och därefter en årlig avgift på 145 kr.
Operatörs-ID
I och med registreringen och få ett Operatörs-ID. Det har jag skrivit ut på en självhäftande etikett som jag har klistrat fast på drönarens rygg. Där har jag också klistrat fast en etikett med mitt telefonnummer för det händelse att drönaren överger mig och landar någonstans där jag inte hittar den. Och att förhoppningsvis någon annan hittar den och ringer mig.
Drönarkort
För min lätta drönare behövs inget drönarkort. Då kallas man inte operatör, utan då är man drönarpilot.
Drönarkartan
Jag får inte flyga var som helst. De förbjudna platserna finns på Luftfartsverkets drönarkarta, som är enkel att ladda ner. Den närmaste för min del är helikopterplattan på taket på Hudiksvalls sjukhus. Jag bör inte flyga drönaren närmare än en kilometer därifrån.
Övriga regler
Det finns några regler för alla drönare:
- Flygning över icke-involverade personer bör i största möjliga mån undvikas. När jag filmar på våra tisdagspromenader har jag inhämtat klartecken från kamraterna.
- Det är förbjudet att flyga över en folksamling.
- Du får flyga max 120 meter över marken (det är väldigt högt; som jämförelse kan nämnas att de högsta träden i Sverige inte är högre än 50 meter)
Spridningstillstånd hos lantmäteriet
Innan du publicerar en bild eller en video ska du ha ett spridningstillstånd från Lantmäteriet. Genom en särskild uppladdningstjänst laddar du upp videon eller bilden. Dessutom ska du på en särskild karta markera den exakta platsen. Inte där du befinner dig med fjärrkontrollen, utan där drönaren befinner sig. Det är inte så komplicerat och det kostar ingenting.
Orsaken till detta är att du inte ska avbilda så kallade skyddsobjekt. Tidigare var det Försvarsmakten som gav de här tillstånden. Det lustiga är att om du sätter kameran på en jättehög pinne och filmar, då behövs det inget tillstånd, men när det filmas eller fotograferas från en luftfarkost (och dit räknas drönare), då blir det en annan sak.
Lång handläggningstid
Lantmäteriet handlägger ärendena i den ordning materialet kommer in. Just nu (slutet av oktober 2024) handlar det om ca 80 arbetsdagar. Om du skickar in idag får du tillståndet i början av mars nästa år.
Tidningar och tv-kanaler kan förstås inte vänta så länge när det gäller nyhetsinslag, så tidningen Journalisten rapporterar att samtliga bryter mot lagen. Så det är väl bara att vänta på att polisen ska knacka på …
Undantag från tillstånd
Det finns några situationer där du inte behöver spridningstillstånd. Det gäller exempelvis om du filmar eller fotograferar ett begränsat område rakt uppifrån och du har försäkrat dig om att det inte finns några militära skyddsobjekt som hamnar på bild eller video. Likaså om du filmar eller fotograferar en bostadsfastighet med tomt, och bara tar med det området.
Lite grovt kan man säga att så länge man inte ser horisonten och vad som finns där borta, är det lugnt.
I videon visar jag några exempel.
Men vad bra med informationen du upp. Jag har länge funderat på att köpa en drönare men har inte kommit längre än till tanken ännu. Vad kostar din drönare och hur är kameran i den med tanke på upplösning på bilder och så?
Hej Tommy! Min drönare kostar ca 10.000 kr, men det finns enklare apparater för några tusenlappar. Bilder och filmer blir av väldigt hög kvalitet, men därmed också utrymmeskrävande. En film på en minut blir ca 1 GB i 4k. Men det går att ställa in på 1k, och då blir storleken hanterbar utan att kvaliteten därmed blir dålig. Mvh Björn