Björn Lundén visar vad mätvärdet sparande per kvadratmeter i en bostadsrättsförening. Det är lika viktigt att kolla som ytskikten i köket.
Sparande/kvm
Vanligt missförstånd
Många tror att detta mätvärde (nyckeltal) visar hur mycket pengar bostadsrättsföreningen har på banken. Det är i och för sig intressant, men så är det inte. Det visar i stället hur stor del av årets intäkter som inte går åt till löpande kostnader – alltså hur mycket som föreningen ”sparar” under året.
Utgår från årets resultat
Beräkningen utgår från årets resultat längst ner i resultaträkningen. Till detta lägger man årets avskrivningar (som inte är faktiska utgifter), samt kostnadsfört planerat underhåll (större underhåll som man har kostnadsfört). Dessutom justerar man för onormala intäkter och kostnader (som inte är så vanligt i bostadsrättsföreningar).
Då får man fram ett belopp som kallas det justerade resultatet. Om årets resultat är negativt börjar man med ett minustecken. Det justerade resultatet kan i praktiken aldrig bli negativt.
Kostnadsfört planerat underhåll
Kostnadsfört planerat underhåll är större arbeten som följer underhållsplanen. Hit hör stambyten, takomläggningar, fönster- eller hissbyten, fasadrenoveringar, dränering samt byte eller renovering av värmesystem mm.
Mindre reparationer som görs vid behov eller på grund av skador räknas inte som planerat underhåll.
Onormala intäkter och kostnader
Detta är sådant som inte hör till den vanliga driften, till exempel försäkringsersättningar och vinster vid försäljning av återlämnade bostadsrätter. Även nedskrivningar, skadestånd och juristkostnader vid rättstvister räknas hit. Som namnet antyder är det ovanligt.
Kvadratmeter
Med kvadratmeter menas den totala boytan plus lokalytan, dvs ytor som bostadsrättsföreningen får intäkter från i form av månadsavgifter och hyror.
Ett exempel:
Bostadsrättsföreningens resultat för räkenskapsåret är 1 400 000 kr. Avskrivningarna är 10 milj kr och det planerade underhållet är kostnadsfört med 2 700 000 kr. Några onormala intäkter och kostnader har bostadsrättsföreningen inte haft under året.
Det justerade resultatet blir 1 400 000 + 10 000 000 + 2 700 000 = 14 100 000 kr.
Boytan som är upplåten med bostadsrätt är 22 400 kvm. I föreningens byggnader finns också garage på 2 000 kvm och kontor på 600 kvm, som hyrs ut.
Sammanlagt blir ytan 22 400 + 2 000 + 600 = 25 000 kvm.
Mätvärdet blir alltså i det här fallet 14 100 000 / 25 000 = 564 kr/kvm, vilket är ett mycket bra värde.
Ett bra värde på sparandet/kvm är om det ligger på högre än 250 kr/kvm. Ett normalt värde är 150 – 250 kr/kvm. Ett värde på mindre än 150 kr/kvm är inte bra.
Hej Björn,
Många föreningar har ju stora f-lån. Dessa behöver man amortera. Normalt är byggnadens ekonomiska livslängd 100 år. Då bör ju årets amortering vara 1/100-del av lånet.
Amortering är ju också en form av sparande. Tyvärr är amorteringstakten i nyproduktion nästan obefintlig, då den tynger ner avgiften.
Personligen anser jag att även amortering är en form av sparande. Sparandet omfattar således såväl tidigare som framtida åtaganden.
Hej Mikael! Du har alldeles rätt i din kommentar, och jag nämner också amorteringar på lånen som ett bra sparande. Här kan man konstatera att om föreningen amorterar på lånen, försämras kassaflödet/kvm men förbättras skulder/kvm. Det är ett exempel på samverkan mellan mätvärden. Bokföringsnämndens nyckeltal för sparande (som vi använder) avser egentligen inte sparande på det viset, utan är egentligen en form av lönsamhetsmått, där man utgår från ett justerat resultat. Mvh Björn