Måste man göra bouppteckning

av | 1 september, 2024 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 9 Kommentarer

Ingen arvsskatt

Arvsskatten togs bort 2005. Den beräknades efter boets värde enligt bouppteckningen. Men fortfarande ska man ändå göra en bouppteckning. Den är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Även efterlevande makes tillgångar och skulder ska vara med. Totalbeloppen ska räknas ut och anges. Dessa belopp är egentligen betydelselösa, nu när det inte är någon arvsskatt. Men man har inte brytt sig om att ändra i ärvdabalken, som är från 1958.

Vilka som ska vara med

Vid bouppteckningsförrättningen ska en bouppgivare vara med. Det är någon som känner till den avlidna personens ekonomi. Oftast är det efterlevande make eller maka, eller något barn. Dessutom ska minst en av de utsedda värderingspersonerna vara med. När det gäller arvingarna räcker det med att de har kallats till förrättningen.

Inom fyra månader från dödsfallet

Bouppteckningen ska göras inom tre månader från dödsfallet. Därefter har man en månad på sig att skicka in den till Skatteverket. Alltså i praktiken fyra månader.

Vem som genomför bouppteckningsförrättningen

Det är vanligt att dödsboet anlitar en jurist, en bank eller en begravningsbyrå för att upprätta bouppteckningen.  Men det är absolut inget som hindrar att dödsbodelägarna ordnad med bouppteckningen på egen hand. Skatteverket har bra instruktioner på sin hemsida. Det är inte jättekrångligt och på så sätt sparar man ett antal tusenlappar.

I videon ovan ger jag en frågeställare svar på hennes frågor.

9 Kommentarer

  1. Lena Carlsson

    Hej Björn,
    Tack för förtydligandet.
    Nu förstår jag precis hur det funkar.

    /Lena

    Svara
  2. Lena Carlsson

    Hej igen Björn,
    Det innebär ju , trots allt, att man måste anlita dessa värderingsmän utifrån.
    Var hittar man dom?
    / Lena

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Lena! Jag uttryckte mig otydligt. Med utomstående menar jag att de inte får vara dödsbodelägare. Men det går bra med en pojk- eller flickvän till en dödsbodelägare eller en kompis. Mvh Björn

      Svara
  3. Håkan Carlberg

    Tack Björn för mycket bra och viktig information.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Kul att du gillar inlägget. Det är många som väjer för sådana här saker, eftersom det är förknippat med döden. Likaså är det med testamenten. Mvh! Björn

      Svara
  4. David

    Bra Björn att du tar upp detta för det där med bouppteckningar kan få den mest tålmodiga att bli gråhåring eller rent av tappa håret…ja slita sitt hår är säkert rätt vanligt när sånt inträffar.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej David! Det blev mycket hår här, haha. Som tur är behöver man inte göra bouppteckningar så ofta. Ett tips: När du döstädar, se till att rensa bort gamla bankkonton som du inte längre använder. Det underlättar för de efterlevande när de gör bouppteckningen sedan. Mvh! Björn

      Svara
  5. Lena Carlsson

    Hej och tack för den upplysningen.
    Jag har alltid trott att någon utomstående måste vara med.

    Nya kunskaper varje dag

    /Lena

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Lena! Ja, man kan säga att det ligger i juristkårens intresse att folk tror så. Och Skatteverket påpekar särskilt att man mycket väl kan göra bouppteckningen själv. Men det ska finnas två förrättningsmän (värderingsmän), och dessa måste vara utomstående. Minst av dessa måste vara närvarande vid bouppteckningsförrättningen. I ärvdabalken kallas de gode män, ett ålderdomligt uttryck. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.