Håll koll på dina arvsvinster

av | 27 augusti, 2024 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 4 Kommentarer

Inget efterlevnadsskydd

Den allmänna pensionen har inget efterlevnadsskydd. Det betyder att när du dör får dina barn och andra efterlevande ingenting.  I stället går ditt kvarvarande kapital till dina ålderskamrater i pensionssystemet. Ålderskamraterna är de som är födda samma år som du och som fortfarande lever. De får dela på ditt pensionskapital i förhållande till hur mycket pensionskapital var och en har. Detta gäller för yngre personer. Detta kallas arvsvinst.

Pensionen ökar varje år

Det finns tre orsaker till att din allmänna pension ökar varje år när du är pensionär. För det första för att du har arbetat och haft pensionsgrundande inkomst. Det kan du göra hela livet. För det andra för att pensionsmyndighetens placeringar har ökat i värde. Och, slutligen, på grund av arvsvinsterna.

Jag är född 1944 och 2024 får jag 901 kr mer i allmän pension efter skatt än vad jag fick 2023. Huvudsakligen beror det på att jag arbetade och hade pensionsgrundande inkomst 2021. Dessutom fick jag en del i arvsvinster.

När en yngre person dör

För yngre pensionssparare, det vill säga de som ännu inte är gamla nog att ta ut sin pension, fördelas arvsvinster inom varje årskull. Det vill säga, behållningen på inkomstpensionskontot för individer som avlidit fördelas till överlevande inom samma årskull, de så kallade ålderskamraterna.

När en äldre person dör

Efter pensionsåldern är fördelningen av arvsvinster inte längre baserad på hur många individer som faktiskt avlider eller överlever. Istället fördelas arvsvinsterna baserat på en förutbestämd livslängdstabell.

Livslängdstabellen för arvsvinster är samma tabell som används för delningstalet så det betyder att för en pensionär kan utbetalningarna inte öka eller minska om fler eller färre individer från varje årskull avlider. Om den faktiska dödligheten skiljer sig från förväntan påverkar det istället tillgångarna och skulderna inom inkomstpensionssystemet, vilket i sin tur kan påverka pensionerna genom den automatiska balanseringen. 

Även i tjänstepensionen

I tjänstepensionen finns också arvsvinster enligt samma modell som i den allmänna pensionen. Fast i tjänstepensionen kan man välja efterlevandeskydd, och då går pengarna till dina efterlevande.

4 Kommentarer

  1. Ingela Sundvisson

    Hej. Jag har hört att man inte ska/behöver ha efterlevnadskydd om man vill att tjänstepensionen ska tillfalla arvs ordningen, dvs make och barn om jag går bort. Efterlevnads skyddet bör användas om man har en anhörig som inte tillhör arvs ordningen ex. sambo, särbo, kusin, vän etc. Efterlevnadskyddet sänker pensionen, stämmer inte det?

    Vänliga Hälsningar

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Ingela! I en del tjänstepensioner måste du aktivt ansöka om efterlevandeskydd/återbetalningsskydd om du vill ha det. I andra ingår det automatiskt och då måste du aktivt ansöka om att ta bort det. Om du har efterlevandeskydd tillfaller pengarna din familj, dvs maka/make, sambo, registrerade partner, barn, styvbarn, fosterbarn och bortadopterade barn. Du kan inte förordna att någon utanför denna krets, exempelvis en kusin eller en vän, ska få pengarna. Dina pensionsutbetalningar sänks något om du har efterlevandeskydd, eftersom du då inte får ta del av arvsvinster när ålderskamrater avlider. Mvh!

      Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Vad kul att du tycker att det här är intressant. Många människor väjer för det här med pensioner. Mvh! Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.