Suppleanter i ideella föreningar

av | 19 augusti, 2024 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 6 Kommentarer

Som ordförande i en ideell förening finns det mycket att hålla reda på. Här är några tips angående suppleanterna i styrelsen.

Bestämmelser i stadgarna

En ideell förening har normalt en styrelse, och stadgarna brukar beskriva följande:

  • Styrelsens sammansättning: Exempelvis tre eller fem ledamöter samt två suppleanter.
  • Val av styrelse: Normalt utses styrelsen vid föreningsstämman (årsmötet).
  • Beslutförhet: Styrelsen är normalt beslutför när mer än hälften av ledamöterna är närvarande.

Styrelsens ordförande

En av styrelseledamöterna är ordförande. Ordföranden ansvarar för att kalla till styrelsemöten och bör välja en tid då flest kan delta, exempelvis en vardagskväll, men inte alltför sent.

Kallelse till styrelsemöte

Det rekommenderas att kallelsen till styrelsesammanträdet skickas i god tid, så att ledamöterna hinner förbereda sig. Minst en vecka före mötet är en bra regel. Ett veckoslut kan vara bra för ledamöterna att ha på sig under tiden till mötet, för att kunna läsa in sig på eventuella dokument som ska behandlas.
Kallelsen kan göras informellt via telefon, sms eller e-post om det inte står något annat i stadgarna.

Bekräftelse på närvaro

Ordföranden bör be ledamöterna bekräfta sin närvaro inför mötet. Detta för att kunna bedöma om styrelsen kommer att vara beslutför. Om det saknas ledamöter ska en eller flera suppleanter kallas in. Om inte stadgarna anger något annat, är det ordföranden som beslutar vilka suppleanter som ska kallas.

Suppleanter på styrelsemöten

I en del ideella föreningar är det rutin att kalla alla suppleanter till varje möte. Väl på plats avgör ordföranden om de ska träda in i frånvarande ledamöters ställe. Om det är tillräckligt med ledamöter närvarande för att man ska vara beslutför, kan ordföranden besluta att suppleanterna bara ska delta som observatörer utan rösträtt. Om det fattas endast en person, är det ordföranden som beslutar vilken av de närvarande suppleanterna som ska tjänstgöra i den frånvarande ledamotens ställe.

Exempel:

Vi antar att styrelsen har fem ledamöter och två suppleanter. Samtliga kallas till sammanträdet. Där visar det sig att tre ledamöter och två suppleanter är närvarande. Eftersom styrelsen enligt stadgarna är beslutför med fler än hälften av hela antalet ledamöter närvarande kan ordföranden besluta att ingen av suppleanterna ska inträda. De kan ändå närvara, men då utan rösträtt.

Ordföranden kan också välja att låta båda suppleanterna inträda i de två frånvarande ledamöternas ställe, så att mötet blir fulltaligt. Eller bara en av suppleanterna, ett alternativ som kanske kommer att leda till osämja.

Besvärliga suppleanter

I vissa fall kan suppleanter skapa problem. Om mötet ändå bedöms vara beslutfört utan deras närvaro, kan ordföranden välja att inte kalla dem. Suppleanter har ingen absolut rätt att delta i möten, såvida det inte anges i stadgarna, och har, på samma sätt som andra medlemmar, inte rätt att läsa styrelseprotokoll – det är endast revisorerna som har den rätten.

Kanske avstå från suppleanter

Det finns ideella föreningar som för enkelhets skull avstår från att över huvud taget ha suppleanter, vilket i så fall ska framgå av stadgarna, som bara ska säga hur många ledamöter man ska ha. I stället för att exempelvis ha fem ledamöter och två suppleanter kan man ha sju ledamöter. Då kan tre ledamöter vara frånvarande och styrelsen är ändå beslutför.

Då slipper man problemet med att avgöra hur en suppleant ska kallas och fungera.

Observera att det inte heter ”ordinarie ledamot” utan endast ”ledamot”. Det finns ju inga icke-ordinarie ledamöter.

6 Kommentarer

  1. Åsa H

    Hej Björn! Jag är ordförande i en villaförening sedan många år och har nu tänkt avgå. Vi har en suppleant i styrelsen som vi tror skulle både passa och vilja ta över. Och som vi då vill rekommendera för detta – funkar det – alltså att gå direkt från suppleant till ordförande. Vår förening är inte så komplicerad 🙂

    Mvh/Åsa

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Åsa! Ja, det är inget som hindrar att man går direkt från suppleant till ledamot och ordförande, under förutsättning att föreningsstämman väljer på det viset. Även en person helt utan någon förtroendepost kan gå direkt till ordförandeposten, men såklart är en suppleant mera insatt och därmed kanske bättre lämpad. Mvh Björn

      Svara
  2. C Isacsson

    Hej,
    Angående suppleant i Brf, är det lämpligt att suppleanten besvarar föreningens mail och även agerar ”spokesperson” för föreningen?

    Jag har förstått att suppleanten är endast en ersättare för en ledamot om denne inte har möjlighet att t ex närvara vid ett möte, men egentligen har inte suppleanten något ansvarsområde eller inte ens rätt att läsa protokollet.

    Tacksam för svar.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej C! Styrelsen kan utse vem som helst att via fullmakt eller på något annat sätt att företräda föreningen. En sådan person brukar man kalla adjungerad. Att en sådan person också är suppleant i styrelsen är knappast något hinder. Suppleanterna har en rätt olycklig mellanställning, som gör att det blir lite luddigt vad de har rätt till. I de flesta fall innebär det inget problem, men så som du beskriver “problemet” är du missnöjd med hur det är. Jag föreslår att du pratar med ordföranden för att säkerställa att suppleanten ifråga agerar med styrelsens goda minne. Mvh Björn

      Svara
  3. Estelle Wassing

    Jag är suppleant i en ideell förening. Jag vill lämna mitt uppdrag och ställa platsen till förfogande . Kan jag göra det när som helst?

    Mvh Estelle Wassing

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Estelle! Ett inslag i den så kallade föreningsfriheten är att en ledamot eller suppleant i en styrelse i en ideell förening kan lämna sitt uppdrag när som helt, faktiskt till och med mitt under ett styrelsemöte. Denna rättighet gäller i alla föreningar, exempelvis också i en bostadsrättsförening. Men, såklart, för att inte ställa till det för föreningen är det bra om du lämnar besked i hyfsat god tid. En suppleant påverkar sällan beslutförheten, så mitt förslag är att du helt enkelt meddelar styrelsens ordförande att du avgår, och så är det klart. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.