Konsten att döstäda

av | 29 maj, 2024 | Filosofi | 14 Kommentarer

Den bästa gåvan

Det bästa man kan göra för sina barn och andra efterlevande är att döstäda. Det innebär att den dagen du är borta finns det inte massor av saker att ta reda på.

Börja tidigt

Vänta inte med att börja. Själv startade jag i femtioårsåldern, medan jag fortfarande hade krafter kvar. Fysiska krafter att forsla saker till återvinningen. Psykiska krafter att stå emot nostalgin som är förknippade med sådant man samlat på sig under livet.

Det är svårast i början. Jag brukar säga att första containern är värst, sedan sker en tillvänjning, och det går lättare och lättare.

Fråga vänner och bekanta

När jag har haft något att göra mig av med, tar jag ett foto av det och mejlar eller messar det till mina barn och nära vänner och frågar om de vill ha det. Jag tjatar aldrig, utan frågar bara en gång. Vid uteblivet svar eller (hellre) ett vänligt avböjande, går färden till återvinningen eller till secondhandbutiken Dacapo, som ligger på bekvämt gångavstånd från min lägenhet i Näsviken. Dom har en välordnad bokavdelning, där en stor andel av böckerna härrör från mina bokhyllor.

Apropå gångavstånd ligger ju allt på gångavstånd. Det går ju att gå till Paris, även om det tar lång tid. Därför är det bättre att använda uttrycket ”bekvämt gångavstånd”.

Att flytta är bra

Ett bra verktyg för döstädning är att byta bostad, och helst från en större till en mindre. Då tvingas du att göra dig av med saker, eftersom de inte får plats. När jag flyttade från den stora gården i Norrhoga till en liten tvårumslägenhet i Näsviken då handlade det inte om döstädning kartong- eller påsvis, då var det containrar som gällde. Underbart! På logen hittade jag kartonger, sedan flytten från getfarmen i Björsarv. Oöppnade. Och oöppnade hamnade de i containern för brännbara sopor. Det kändes stort.

Men även fastän jag bor smått, finns det saker att städa undan. Senaste objekten var ett elpiano, en 21-växlad herrcykel och min oelektriska Brompton-cykel. Den senare sålde jag på Blocket och fick hyfsat betalt för den. Och kartonger med böcker sedan Antikvariat Furioso kastat ett öga på innehållet och avböjt.

På tur står min Citroën 2 CV och min modelljärnvägsanläggning, men det tar nog några år.

Alternativ till döstädning

Ett alternativ till döstädning användes av en vän. När han dött hittade anförvanterna på vinden ett antal kartonger med påskriften “Ska slängas, men inte av mig!”

14 Kommentarer

  1. Carin Sjölin

    Intressant läsning om ett ämne som är så aktuellt för många av oss. Prokrastinering blir lätt ett tillstånd. Jag förstår att det viktigt att inte fastna i nostalgi men det är lättare sagt än gjort. Dina erfarenheter ska få tjäna som föredöme!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Carin! Ja, prokrastinering är en sak som absolut bör undvikas. Att göra slag i saken, att ta tjuren vid hornen. Eller på latin: “Cornua tauri prehendere” bokstavligen, eller “Aperte adversa capessere” bildlikt. Mvh! Björn

      Svara
  2. ANN LUNDEN

    Björn, fantastiskt! Jag har kämpat i ett halvår och faktiskt hittat mycket roligt som jag nästan glömt. Men jag seglar i motvind, varenda julkort min man fått sen 7 års ålder finns kvar och han vill att det så ska förbli. Men det är inte rätt att lasta det på barnen, man ska göra det själv. Tiotusentals foton som är roligt för mig att titta på och sen slänga, vill han bevara. För vem? Men det har varit roligt med många saker! Tack för att du tycker som jag, nu känns allt bättre!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Ann! Jag inser att jag efter alla skilsmässor bara har saker som jag nu helt kan styra över, och det är lättare när man inte har en make att ta hänsyn till. Du får försöka hitta på några bra argument att använda i diskussionen med din man. Vissa människor är mer släktkära än andra, och i vår släkt verkar jag och min bror sticka ut genom att inte vara så himla släktkära. Visst är det kul att träffa dem, verkligen, men gamla julkort, nej. Mvh Björn

      Svara
  3. Håkan Carlberg

    Så rätt tänkt och gjort av dig Björn. Själv ärvde jag och mina syskon mängder av konst, olje- och akvarellmålningar, teckningar, skulpturer mm. som vår far skapat och det slänger man inte…..

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Jag förstår att dessa konstverk har ett stort känslomässigt värde för dig. Men döstädning behöver inte betyda att man kastar bort sakerna. De kan ju också skänkas bort eller kanske säljas. Men om mina barn inte vill ha en viss sak nu kanske de inte heller vill ha den när jag är borta. Något att fundera över. Mvh Björn

      Svara
  4. Peter Seleryd

    Mycket bra Björn!!!

    Skall tillämpas hälsar Peter

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Peter! Men du, som reser omkring så mycket, samlar väl inte på dig saker och ting … det växer ingen mossa på en rullande sten. Mvh Björn

      Svara
  5. Britt-Mari Bitten Jonsson

    Håller helt med dig. Jag tar lite här och där, min tanke är, använder jag det, då får det vara. men det är luftigare överallt. Något annat jag säger är till familj och vänner; jag vill inte ha en enda pryl till, en ta gärna med dig något när du går 🙂

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Det var det bästa tipset av alla, noll in och något ut, genialiskt. Ska jag börja köra med. Mvh Björn

      Svara
  6. Marita Lång

    Jag har i princip döstädat sedan barnsben.Jag är idag 63 år.
    Rensning ger energi allt onödigt man huserar tar energi.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Marita! Ja, bäst är det att börja väldigt tidigt. Du har rätt i att en massa ägodelar stjäl energi. Mvh Björn

      Svara
  7. Lena

    Tack för bra tips!
    Jag har börjat så smått, men det är inte lätt…

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Lena! Nej, det är inte lätt, men om man börjar i liten skala vänjer man sig och kan sedan växla upp. En liten kasse kan växla till ett släpkärrelass. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.