Tungkyssens historia

av | 5 januari, 2024 | Filosofi | 4 Kommentarer

Udda aktivitet

Hur kommer det sig att man kan känna upphetsning av något så udda som att stoppa in tungan i en annan människas mun? Eller att få någon annans tunga i sin egen mun? Och att den sexuella upphetsningen blir större om båda händelserna inträffar samtidigt. Detta gäller även om tungkamraten är en mer eller mindre nybliven bekantskap. En främling. Groteskt.

Även läpparna ska mötas i en riktig tungkyss. För att undvika att näsorna kläms ihop vrider partnerna ofta sina ansikten åt sidan. Helst åt var sitt håll, annars blir det ännu värre.

Du kan jämföra det hela med att dela tandborste med en främling. Eller gör följande experiment där bara du själv är inblandad. Ta ett dricksglas och spotta i det så att glaset fylls med din egen saliv. Ställ glaset i kylskåpet för att låta vätskan svalna så att den inte längre håller kroppstemperatur. Ta ut glaset och för det till munnen. De flesta människor känner avsmak för den egentligen så välbekanta drycken.

Kärt barn har flera namn

Tungkyssar kallas också franska kyssar eller djupkyssar. I min ungdom sa man att man slätade en tjej. En puss är något annat, då är bara läpparna inblandade.

Evolutionärt

De tidiga människorna använde sitt luktsinne för att välja en partner, men dagens människa har inte lika bra luktsinne, så då har vi ersatt det med smaksinnet och känselsinnet som båda är involverade när det gäller tungkyssande. I stället för att gå fram till personen och sniffa på nära håll.

Historia

I några av de allra äldsta bevarade skrifterna i världen, Veda-texterna från Indien (ca 1500 f Kr) refereras det till kyssar, låt vara lite oklart i vad mån tungor var inblandade.

I Bibeln finns många kyssar, men snarare respektfulla än erotiska sådana.

Den grekiska kvinnliga lyrikern Sapfo var känd för sina subtila dikter, ofta med erotiska undertoner och där tungkyssar var inblandade. Hon levde ca 600 f Kr på ön Lesbos. Från öns namn härstammar uttrycket lesbisk för kvinnlig homosexualitet, men det är osäkert om Sapfo var lesbisk.

Kama Sutra (ca 200 e Kr) heter en antik indisk text om kärlek och sensualitet. Den innehåller detaljerade beskrivningar av olika typer av kyssar och hur de ska utföras.

Prostituerade och swingers

Många prostituerade har i alla tider antingen vägrat tungkyssar eller åtminstone tagit extra betalt om kunde vill ha det. En kyss har ansetts innebära en högre grad av emotionell närhet än ett samlag. Vid samlaget kan en kondom skydda mot sjukdomsöverföring, men det verkar närmast komiskt att ha en kondom på tungan för att skydda sig mot munherpes vid en tungkyss.

Likadant i swingers-världen: “Du får gärna ligga med min fru, men du får ta mig fan inte kyssa henne.”

Filmer

Det finns många filmer med berömda kysscener.

Borta med vinden från 1939 där Vivien Leigh och Clark Gable förenas i en djup kyss. Det ryktas att Leigh hatade att kyssa Gable, eftersom han hade löständer och dålig andedräkt, något som han sägs ha förstärkt genom att äta vitlök innan tagningarna.

Casablanca från 1942 med minnesvärda kyssar mellan Humphrey Bogart och Ingrid Bergman.

Pretty Woman från 1990, där Julia Roberts kysser Richard Gere, trots att hon spelar prostituerad.

I Brokeback Mountain från 2005 kysser Heath Ledger och Jake Gyllenhaal varandra passionerat.

4 Kommentarer

  1. Sverker Thorslund

    Inte ens Astrid Lindgrens texter undgår att präglas av sin tid. Men jag tycker att Pippis pappa borde få behålla sin titel även i nutida utgåvor, julgransförsäljaren borde få sjunga ”Här ska jävlaranamma drickas brännvin”, och det är OK att glädjas åt ”Då ville min fru att vi skulle pussas. Men jag sa’: Fy fan sånt skit, det hålls dem bara med på film!”

    Såklart kan man samtidigt förklara i vilken tidsålder texterna skrevs.

    Trevlig helg!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker! Jodå, jag håller med. Men vissa saker smakade mig unket rean när de skrevs eller sas, som det där med att göra lampskärmar av folk eller bunta ihop dem och slå ihjäl dem. Mvh Björn

      Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker, ja sketchen är från 1968 och det märks. Idag skulle ingen skratta åt skämt om att göra lampskärmar av folk eller bunta ihop och slå ihjäl. Och jag tycker mig märka att en del i publiken blir illa berörda, men det kanske bara är inbillning. Ha det bra! Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.