Inför 63-årdagen ringer en säljare upp och föreslår att du ska ta ut den allmänna pensionen och placera pengarna i värdepapper. Är det bra?
Nej, det är inte bra. Till och med Pensionsmyndigheten varnar för detta på sin hemsida. I videon förklarar jag att det är väldigt bra att ta ut den allmänna pensionen så tidigt du kan, men att du inte ska falla för en säljares ( som bara vill tjäna pengar) lockrop. Det är bättre att använda pengarna till att amortera på bostadslån så att du får ett billigare boende. Eller att använda pengarna till något roligt.
Du får inte lägre sammanlagd pension om du tar ut den allmänna pensionen tidigt. Det är månadsbeloppet som blir mindre, men det kompenseras av att du får fler månader.
Hej Björn! Nu gäller min fråga inte pension utan överskott i ideella föreningar, men kom och tänka på det när jag såg din film. I flera föreningar jag är eller varit med i så har frågan kommit upp om det lönar sig att placera pengar i fonder eller aktier och om man över huvud taget bör. Ofta har det varit att man haft en buffert år ut och år in (som ju förvisso varit viktig att man haft inte bara under kriser som pandemin utan också för likviditeten, men då har man inte behövt så mycket som man sparat på bankkontot), ibland inte ens på ett räntekonto. Har du några tankar om detta? Om det alls är aktuellt för en ideell förening och om det är det, hur man går tillväga för att avgöra hur mycket man borde placera. Tack på förhand Björn!
Nu är jag hemma efter min cykeltur i Baltikum (blogginlägg kommer) och svarar gärna på din fråga. Jag tänkte faktiskt göra ett blogginlägg om frågor och svar om ideella föreningar, och då ta med den här frågan.
Hej John! Jag anser att man bör undvika aktier och till och med fonder, för att undvika kritik från medlemmarna om placeringen skulle innebära förlust. Beröm från medlemmarna om det blir vinst kan man bortse från. Men idag ger exempelvis den statliga banken SBAB hyfsad ränta på konton som föreningar kan öppna, även ideella föreningar. Föreningen måste dock ha registrerat sig hos Skatteverket så att den har ett organisationsnummer. Räntan är idag 3,30 % och placeringen kan anses vara säker. Kontot har fria uttag, så alla pengar som inte behöver vara omedelbart tillgängliga kan sättas in där.
Man kan i och för sig tänka sig ett upplägg där kassören, via ett avtal med föreningen, sätter in föreningens pengar på sitt eget konto., men här uppstår tre problem. 1. Banken kommer att dra 30% preliminär skatt på räntan. 2. Risken finns att kassören försätts i personlig konkurs, och då ryker pengarna. 3. Risken för förskingring är större.
Mvh Björ
Tack för tipset
Hej Lena! Ja, det är det roligaste med ekonomiinläggen, när de kan vara till nytta för dem som går in på min blogg. Mvh Björn