Befogat ibland
Det finns tillfällen när det är befogat att skriva om vädret och årstiderna. Exempelvis i samband med skördeutsikter eller vid bedömning om Vasaloppet kan genomföras och i så fall med vilken klädsel. Eller om man ska ut med segelbåten.
Varifrån kommer besattheten?
Men många skribenter är besatta av vädret och årstiderna i alla möjliga sammanhang; jag undrar varifrån den fixeringen kommer. Som i Föreningen Skrivare i Hälsinglands inbjudan att skriva en text om klyschor (som annars bör undvikas). I den inbjudan antyds det att regnets strilande (om det nu verkligen gör det) har betydelse för förmågan att skriva. Samma dag fick jag ytterligare en sommarhälsning, den här gången från Sveriges Författarförbund, där skribenten konstaterar att psalmens blomstertid kom även i år (vilken överraskning!) Även här konstateras att värme inte är skrivarväder och en förhoppning att medlemmarna (författarna) kan skriva även under sommarhetta. Först efter dessa klyschor kommer intressant information.
Så varifrån kommer dessa klyschor. Kan det vara så att skribenten har order från högre ort att skriva ett visst antal tecken, och när idéerna tryter tar man till förrådet av väderklyschor? Eller tycker man själv att vädret är en viktig faktor i ens liv? Påverkan från Facebook och andra töntiga texter där vädret är legio, kan inte uteslutas.
Ytterligare en sommarhälsning
Precis när jag skriver det här nås jag av ytterligare en författarsommarhälsning, den här från Läromedelsförfattarna. Den inleds så här: Sommaren är äntligen här och kyla och mörker har ersatts av grönska och blommor. Väljer skribenten att inleda så här för att lätta upp texten som i övrigt behandlar stipendier, politik och AI – allt väldigt intressant och nytt för mig. Men att sommaren är här kan jag själv konstatera genom att titta ut genom fönstret, och för övrigt är det ingen nyhet för mig, eftersom jag är till åren kommen och har viss erfarenhet.
Svenska romanförfatare
Även vissa romanförfattare är fixerade vid vädret. Viveca Lärn har gett en av sina romaner titeln Aprilväder. I Henning Mankells Wallanderböcket är det ett evigt malande av det svenska vädret. Det hade varit intressant att träffa författaren och fråga honom om det var han själv som var så intresserad av vädret eller om han hade fått signaler från läsarna.
Mark Twain
Mark Twain tröttnade på alla långrandiga beskrivningar av väder i romaner. Så han bestämde sig för att skriva en hel roman, The American Claimant, utan en enda väderbeskrivning i texten. Däremot finns allt väder i ett appendix i slutet av boken. Någon svensk översättning av romanen kan jag inte hitta på marknaden, men den lär ha översatts 1909 för Svenska Dagbladet. Så här förklarar Mark Twain sitt tilltag:
Detta är ett försök att skapa en bok utan väder. Det kan visa sig vara ett misstag, men om någon författare skulle klara av det så är det jag, nu när jag är på det humöret. Det finns inget som stoppar upp en författares historia som när läsaren måste hejda sig på var och varannan sida för att läsa en massa strunt om vädret. Det är klart att vädret är en nödvändig ingrediens i den mänskliga erfarenheten. Men det får inte placeras så att det avbryter det narrativa flödet i en roman.
Mothugg emotses
Jag tar gärna emot mothugg i form av kommentarer som försvarar allt skriveri om vädret. Det vore intressant att få ta del av argument för att det här är betydelsefullt och inte bara meningslöst dravel. Och måhända ändrar jag mig, det har jag gjort förr.
Biometeorology is an interdisciplinary science studying the interactions between atmospheric processes and living organisms – plants, animals and humans. The most important question that biometeorology answers is: How does weather and climate impact the well-being of all living creatures?
What is Biometeorology?
University of Wisconsin–Milwaukee
https://uwm.edu › biometeorology › what-is-biometeorology
Mothugg, nja men lite upplysningar. I Sverige är man lite väl mycket kvar i 70-talets psykosociala tänk och har lite insikter och förståelse om biokemi. Vi är biokemiskt unika och därmed reagerar vi olika på olika stimuli. enligt flera studier ser man att cirka 30 upp till 60% av oss regerar fysiskt olika på väder. Vi vet dock att sol, ljus och värme är oerhört viktigt för liv. Det ger energi. Så fortsätt diskutera vädret och berätta gärna hur olika väder påverkar dig. Och just nu är det bedrövligt väder. Denna korta säsong vi har är regnar bort och snart är höstvindarna och mörkret åter. Jag vill bo i Sverige av många orsaker men hurrar inte för skitväder och uttrycket ” det fins inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är respektlöst och skitsnack.
Hej Bitten! Jag håller mig dig, och förstår att vi alla är olika. För egen del påverkas jag inte särskilt mycket av vädret, inte på ett medvetet och fysiskt plan i alla fall. Och om det omedvetna kan jag inte i brist på lämplig undersökningsutrustning, inte uttala mig. Men, som jag skrev, så kan det förstås vara relevant att prata om vädret. Det jag vänder mig emot är klyschorna som man stoppar in och som inte har något med den övriga texten att göra. Mvh Björn
Ja Björn…. vädret är en stor del av våra liv och påverkar oss alla. Det handlar om sol och det handlar om vackra moln, kyla, värme, vindar, snö och regn. Ja, väder att vandra och cykla i. Vädret påverkar även vårt skrivande……
Hej Håkan! För min del påverkas jag inte särskilt mycket av vädret. För att använda en annan klyscha: “Det finns inget dåligt väder … bara dåliga kläder.” Mvh Björn
Jo, många böcker har allt för många och långa beskrivningar av väder (och platsbeskrivningar) som näppeligen gör någon lycklig. Förstör ibland både spänning, handling och bokens nerv.
Men skyll inte det på Facebook – detta fenomen är betydligt äldre.
Det känns dock märkligt att vägra skriva om vädret, det kan ju ha stor betydelse för handlingen. Ett exempel på när vädret är intressant läste jag alldeles nyss:
”En dag, när det lyckligtvis blev uppehållsväder hela dagen, tog vi tåget Flåmsbanan från Flåm de 867 höjdmetrarna upp till Myrdal stasjon.”
Hej Thomas! Du har rätt i att väderbeskrivningarna är äldre än Facebook. Och jag rodnar av blygsel när jag inser att jag i närtid har gjort mig skyldig till klyschskrivningen jag kritiserar. Dock fösvarar jag mig med att just i det här fallet är det en relevant information. I västra Norge regnar det mycket. Tungt regn, särskilt i kombination med motvind, är ett elände när man cyklar. Men under vår cykeltur slapp vi både regn och motvind. Mvh Björn
Lika väl som att man i en roman beskriver rummet, utemiljön, klädsel osv kan det vara viktigt att berätta om det stormar, är kallt eller väldigt varmt. Men i övrigt håller jag med om att onödig väderbeskrivning kan vara uppstoppande…
Hej Erik, ja du har rätt, där det är befogat fungerar det i en roman eller en litterär beskrivning. Men i en faktatext för att fylla ut texten, där blir det enligt min mening en klyscha. Mvh Björn