En del, men inte alla
En del, men inte alla, ölsorter vinner på att lagras en tid. För den som har tålamod och ekonomiska resurser handlar det om åratals lagring. Jag har intervjuat Fredrik Jakobsson som är den som har inspirerat mig i ämnet. Mexikos bryggeriorganisation har också många goda råd.
Fredrik Jakobsson förklarar var, när och hur
Min ölkunniga vän Fredrik lät sig intervjuas av mig angående lagring av öl och du ser videon i länken till höger här på sidan.
Mexiko
Mexiko är ett av mina favoritländer när det gäller öl. Danielas och min resa runt Yucatánhalvön var som en enda lång ölprovning på kvällarna och pyramidprovning på dagarna.
I Sverige förknippas Mexiko för sin Corona Extra, en öl där epitetet blaskighet är en underdrift; den är som att kyssa sin syster, inte ett dugg upphetsande. Men i Mexiko finns ett stort utbud av hantverksöl av utmärkt kvalitet.
Cerveceros de México
På hemsidan hos bryggeriföreningen Cerveceros de México (tyvärr bara på spanska) finns utmärkt information om allt som rör öl, bland annat en utmärkt artikel om och i så fall hur ifall man ska lagra ölet. https://cervecerosdemexico.com/2020/04/22/se-debe-anejar-la-cerveza/
Helst starkt
För att passa för lagring ska ölet helst ha en alkoholhalt på mer än 7 %. Gärna ska flaskans volym vara 750 ml eller mer.
Stående, mörkt, fuktigt och i lagom temperatur
Ölet ska förvaras stående, särskilt gäller detta öl med kork, som inte ska komma i kontakt med vätskan, för då kan den krympa och det kommer in syre som ändrar ölets smak. Utrymmet ska vara mörkt och fuktigt och varken väldigt kallt eller väldigt varmt. I övrigt lyssna till vad Fredrik säger i videon.
0 kommentarer