Yukatan-halvön
Underjordiska cenotes och överjordiska pyramider vimlar det av på den mexikanska Yukatan-halvön. Mayakulturen återfinns överallt. Här reste jag runt ett par veckor vid julen 2019 tillsammans med Daniela, min skrivarkompis från Medellín. Öppna Google Maps för att hänga med på resan.
Mexiko, i likhet med Colombia, ett latinoland, men när det gäller trafikkulturen är kontrasten stor. I Colombia vistas man i trafiken med hjärtat oavbrutet parkerat i halsgropen. Men i Mexiko är det lugnt och bilarna stannar till och med vid övergångsställena (i Colombia gasar de). Vi trodde inte våra ögon första dagen när vi skulle korsa den sexfiliga gatan utanför hotellet i Cancún.
De stora långfärdsbussarna håller max 90 km/t även när motorvägen breder ut sig utan annan trafik. Det finns framför allt två bussmärken, Mercedes och Volvo. Jag frågade ett tiotal chaufförer vilket märke de satte främst, och det blev 10-0 till Volvo. Den längsta bussresan gjorde vi från Palenque till Cancún, 15 timmar i samma buss. Bekväm och med två toaletter, en för damer och en för herrar.
Tåg i framtiden
Under vår vistelse hölls det en folkomröstning om man skulle renovera den gamla järnvägen och göra en turistjärnväg i hela Yukatan. På vartenda plaza principal fanns en väl fungerande organisation för folkomröstningen, där vi förstås inte hade rösträtt.
En förkrossande majoritet på 92,3 % av de röstande ville att regeringen skulle bygga den nya järnvägen. Mycket för att det såklart skulle gynna turismen i de städer som vi besökte under vår resa.
Tåg från förr i tiden
Jag är ju en riktig tågentusiast, som har åkt tåg i hela världen.
I Mérida besökte vi det fina järnvägsmuseet. Jag kunde konstatera att man har normalspårvidd i Mexiko med 1435 mm mellan innersidorna av rälerna.
Pyramider från Maya-epoken
Vi gjorde ett stort antal utflykter i minibuss med andra turister, främst mexikaner, till diverse arkeologiska utgrävningar. Mest kända är Chichen Itzá och Uxmal, men min favorit var den i Palenque, bara en kvart med lokalbuss från stan och utan guider. Detta gjorde jag medan Daniela gjorde en tvådagars tur med övernattning i hängmatta i djungeln hos infödingarna i Bonampak och Yaxchilan.
Jag stod över eftersom jag minns hur mina barn roades omåttligt åt mina försök att lägga mig i hängmattan, som hade egenheten att snurra runt och avbörda sig sitt innehåll (dvs jag) på gräsmattan.
På de flesta, men inte alla, ställen fick man klättra upp på pyramiderna och det krävs bra teknik, tipset är att gå diagonalt, för trappstegen är höga.
Belöningen där uppe är en makalös utsikt över den omgivande djungeln. Och de närliggande andra pyramiderna.
Cenotes
På programmet till utflykterna stod ofta besök till en eller flera cenotes. Det är underjordiska grundvattenkällor, ibland väldigt djupa, som tjänade som vattenreservoarer under Mayas storhetstid.
Nu har man byggt trappor så att turisterna, under överinseende av guiden i duschrummet, noggrant rengjorda från solkrämer och insektsspray kan klättra ner och bada i det kristallklara sötvattnet. Daniela och jag avstod och längtade till nästa pyramid.
Mikrobryggerier
På kvällarna blev det mycket öl från mikrobryggerier. Mexiko har ett enormt utbud, främst från Baja California. Vi hann prova 40 olika på 14 dagar (att jämföra med brorsan och jag som under 8 dagar i Belgien hann med 98). Vårt favoritställe var Estadio Cervezeria y Restaurante i Cancún, Baren Homeros i Campeche kan också rekommenderas.
Bäst betyg fick (den inte alls fula) ankungen Patito IPA från Xcanatun. Ofta serverades ölen i bra glas med tunn vägg.
Allt som går till överdrift är dumt. Utom under veckoslutet.
Den här julalegranen stod i entrén. Vilken julgransplundring! (om det inte hade varit för att flaskorna var tomma).
Vänlig personal på bästa stället i Mérida. Att jag pratar nästan flytande spanska underlättar. Smart text på notan om den frivilliga dricksen: 20 % WOW, 15 % MYCKET BRA, 10 % BRA.
Ja, nu börjar ju även jag att tänka på Mexiko. Vilket sammanträffande att vi kan få så bra tips. När är egentligen bästa årstid/månader att ta sig runt på det här viset?
Man kan alltså hinna med en del på ett par veckor utan att sitta i buss hela tiden?
//Frank Johan
Hej Frank Johan, inte bara tänka på. Åk dit vetja! Vi var där 9-23 december, och det var perfekt väder, inte en droppe regn och inte så himla varmt. Och bra badtemperatur. Jag tror att den bästa tiden är november – mars, men det går säkert bra året runt, fast lite mera regn under vår sommar. Ja, man hinner mycket under två veckor och alla hotell kan ordna en utflykt till närmaste pyramidställe. Det är mycket smidigare än att hyra bil. Normalt avstånd mellan städerna som vi besökte var 3-4 timmar i långfärdsbuss. De finaste städerna vi besökte var Cancún, Valladolid, Mérida, Campeche och Chetumal. Jag bedömer at två veckor är tillräckligt med tid. Mvh Björn
Bom dia, Björn! Tudo bem?
Jag känner att jag nog får kommentera din upplevelse av hängmattan – denna underbara uppfinning av regnskogens invånare, som i svenskt utförande kan ge de “problem” du hänvisar till. “Farbror Melker”-hängmattan, en svensk klassiker från Saltkråkan, blev aldrig den viloplats den stackars Melker behövde. Var det inte getingar, Båtsman, Skrållan eller Tjorven som störde, så nog trillade han runt enligt din beskrivning ovan. Problemet ligger i den märkliga ribba som ska spänna ut mattan – obegripligt varför – som gör den ranglig och instabil. Denna saknas naturligtvis i äkta “redes” (hängmattor) från djungeln, och man vilar tryggt och omslutet vilket enbart är avkopplande. Om jag får dra ut på texten något ytterligare nämner jag den engelske komikern och resenären Michael Palin som på en båtresa på Amazonfloden endast hade en brasiliansk hängmatta på däcket som “hytt” – han stortrivdes och kunde bara beklaga att han upptäckte hängmattan så sent i livet. Och det gäller även mig!
Hej Kjell, tack för intressant hängmatteinformation. Jag borde alltså ha följt med Daniela på djungelutflykten. Jag har förstås sett massor av hängmattor i Sydamerika och noterar nu i minnet att de saknar den svenska tvärslån och därmed instabiliteten, som du säger. Livet är fullt av nya kunskaper. Mvh Björn
Fint! Vårt liv – hittills – innehåller två långkryssningar. En utgick från Florida och innehöll strandhugg i Belize – inkl mayapyramider. Minnesvärt är bara förnamnet.
Vi hade gärna inkluderat Kuba, men det gick ju absolut inte.
Hej Sverker, ja Belize stod på vår önskelista också, men det blev inte tid för det. Har aldrig tänkt på att det finns pyramider där också, men självklart var det en del av amma kultur.
Mvh Björn
Tack för ännu en fantastisk reseskildring!
Hej Håkan, kul att du gillar mina resor, och jag gillar också de resor som du har berättat om.
Mvh Håkan
Låter som en fascinerande resa i den kulturen, sett flera mycket intressanta dokumentärer om just Maya indianerna.
Ja, en sååååå intressant kultur och baserad på solen och annan astronomi.
Mvh Björn