Narcissism och storhetsvansinne

av | 1 augusti, 2024 | Filosofi, Övrigt | 4 Kommentarer

Narcissism är en personlighetsstörning som innebär att en person har en eller flera av följande egenskaper eller beteenden:

  1. Grandios känsla av självbetydelse.
  2. Upptagenhet av fantasier om obegränsad framgång, makt, skönhet, etc.
  3. Tron att de är speciella och unika.
  4. Kräver överdriven beundran.
  5. Känsla av berättigande.
  6. Exploaterar andra.
  7. Brist på empati.
  8. Ofta avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på dem.
  9. Arroganta attityder och beteenden.

Storhetsvansinne

Storhetsvansinne ( magalomani) och narcissism är relaterade men inte exakt samma sak. Storhetsvansinne innebär en överdriven tro på sin egen makt och betydelse, medan narcissism har fler beteende i sitt spektrum.

Myten om Narcissus

Ordet narcissism kommer från den grekiska myten om Narcissus, som var en osedvanligt vacker ung man. Hans mamma Liriope blev orolig över att skönheten skulle medföra problem för hennes son, så när han var femton år tog hon med sig honom på en två veckors fotvandring till Thebe (i Egypten). Begreppet gångavstånd var annorlunda då. I Thebe fanns ett berömt orakel, som hette Teiresias. Han var blind, men Liriope bad honom känna över Narcissus ansikte och ge sitt utlåtande. Sedan uttalade oraklet att så länge Nacissus inte kunde se sig själv (det fanns inga speglar på den tiden) skulle han få ett långt och lyckligt liv.

Men så en dag efter att ha mött många beundrare blev Narcissus törstig och böjde sig ner över en källa i skogen för att dricka. Han blev så förälskad i sin egen spegelbild att han inte kunde sluta beundra sig själv. Enligt myten dog han till slut på grund av sin besatthet och förvandlades till en narcissblomma.

Psykologen Sigmund Freud populariserade termen i början av 1900-talet för att beskriva en personlighetstyp som uppvisar extrem självkärlek och självupptagenhet.

Inte bara nackdelar

Narcissistiska drag anses inte enbart vara nackdelar. Det finns vissa aspekter av narcissism som kan vara fördelaktiga i vissa sammanhang, till exempel självförtroende, fallenhet för ledarskap, och motståndskraft mot kritik. Extrema nivåer av narcissism leder dock ofta till negativa konsekvenser i personliga och professionella relationer.

Orsaker

Det anses att överdriven uppmärksamhet och beröm från föräldrar kan leda till narcissism, men även motsatsen, att man blir försummad och kritiserad kan leda dit. Lagom verkar här alltså vara bäst.

4 Kommentarer

  1. Christoffer Lundén

    Hej Björn! Trevlig artikel om narcissism. Under min tid med Lunds Studentsångare hade vi i stamrepertoaren en sång med titeln “Warning vor dem Wasser”. Texten börjar “Guckt nicht in Wasserquellen, ihr lustigen Gesellen, guckt lieber in den Wein. Vidare i texten “Vinosa sind vergnuglich, Er sah im Quell der Wildnis, sein alllerlibstes Bildnis……….
    Skriven av en Fredrik Pacius.
    Sången varnar för vattnet:Narcissus tittade ne i en källa och såg bara sig själv. Titta hellre i vinet!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Chris! Vilken kul sångtext. Och ett bra råd att hellre än att titta i spegelbilden i en vattenkälla som Narcissus, titta i spegelbilden i ett vinglas, även om den är mindre i storlek. I ett ölglas blir det inte lika bra spegelbild, men det har andra fördelar. Mvh Björn

      Svara
  2. Aini Skirgard

    Imorse var ett intressant program i P1 ang. Narcissism och dålig självkänsla. Intressant.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Aini! Ja narcissism och liknande personlighetsdrag är ofta på tapeten. Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla är också intressant. Kanske dags för ett blogginlägg om detta. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.