Björn Lundén i Svenska Dagbladet

av | 9 november, 2021 | Mitt liv | 6 Kommentarer

Historiska arkivet

Som prenumerant på Svenska Dagbladet har jag tillgång till tidningens historiska arkiv. Där finns alla tidningssidor sedan 1884. Jag roade mig med att söka på ”Björn Lundén” och hittade ett trettiotal artiklar. Vid sökningen kom det upp några träffar som inte är jag. Jag har exempelvis inte varit marknadschef i B&B Privata Placeringar AB, inte heller försäljningschef i Kodak AB.

1960-11-01

Svenska Brukshundsklubben i Solna-Sundbyberg har hållit sina klubbmästerskap på Järvafältet med ett 20-tal hundar anmälda. Bland sällskapshundarna vann Happy, ägare Björn Lundén, Solna.

Det här var när jag gick i gymnasiet. Vår cairnterrier Happy hade mina föräldrar gett mig ansvaret för och jag klev upp tidigt på morgnarna för att rasta honom innan jag gick till skolan. På söndagarna brukade vi gå längs Råstasjön bort till skogen vid Ör, där brukshundsklubben hade sin träningsbana. Numera är det höghusbebyggelse där, men då var det en skog. Happy hade egna hopphinder, som var mycket lägre än de som schäfrarna använde. Han var duktig på att hoppa och på att ligga plats, men sämre på att lyda kommandot ”stå”, då han ofta la sig ner.  Efter vinsten fick jag en fin plakett med en schäfer på. Det fanns inte plaketter med cairnterrier på.

Cairnterrier brukar beskrivas som den stora hunden i det lilla formatet. Efter Happy skaffade jag senare en Bobby.

1964-04-02

Man kan utbildas i skola till det mesta, men inte till Jazzmusiker. Det får man lära sig på egen hand och den vanligaste vägen brukar vara att spela i någon amatörjazzorkester. För att få tag i flera unga jazzbegåvningar har nu Artur Östervall, bas för ungdomsgården Sunside, startat den rätt stort upplagda orkestertävlingen Sunside-jazzen. Första uttagningstävlan skedde på Medborgarhuset och följs av ytterligare en och därefter final. Det vinnande bandet i den moderna klassen blev Trio Jazzica med Björn Löfgren, Björn Lundén (fast skrivet Lundell) och Urban Cegrell.

Jag var inte särskilt musikalisk, men fick ändå vara med och spela i en del välkända dixieband på jazzklubbarna som Gazell Club och Bobadilla i Gamla Stan. Orsaken var att jag spelade kontrabas, ett otympligt instrument att släpa på i tunnelbanan och som ingen annan ville spela.

Som jazzmusiker på 60-talet skulle man ha kavaj. Det var först på 70-talet som en betydligt slarvigare klädstil kom på modet.

1996-01-18

Den första platsannonsen i en rikstidning. Då hade BL 13 anställda och omsättningen var 30 milj kr. Bolaget ville ha någon som kunde skriva enkelt och lättfattligt och annonstexten tryckte på det rika friluftslivet inpå knutarna.

Typiskt för Björn Lundén Information AB var att företaget inte ville ha in några betyg med platsansökningarna. På den tiden var många i företaget helt utan akademiska meriter, men väldigt duktiga ändå. Möjligen hade jag själv ett visst akademikerförakt eftersom jag inte hade någon akademisk examen.

Det spreds en uppfattning om att företaget var en ovanligt bra arbetsgivare, så det strömmade in ansökningar, även när det inte fanns några utannonserade platser.

 

1999-07-06

Norrlandsförbundet har delat ut Norrlandsbjörnen för särskilda insatser i norrländskt samhälls- och näringsliv till vd Björn Lundén, Näsviken.

Det passade bra med en björn på statyetten till mig. Den är gjord av norrlandskonstnären Bengt Lindström

2000-09-08

Björn Lundén Information presenteras som länsvinnare i Gälvleborgs län i Årets Entreprenör 2000. Ingen måtta på utmärkelserna.

 

2006-01-23

Hälsans villkor. Utbildningsradion besöker Björn Lundén Information AB, ett litet bokförlag i Hälsingland, där de anställda har mycket stort inflytande över sitt arbete och sina arbetstider. Företaget har inga chefer och alla beslut, stora som små, fattas på personalmöten. Vad betyder den annorlunda företagsstrukturen för de anställdas välmående och hälsa?

I och med att jag medverkade i programmet har jag rätt att få ljudfilen från Utbildningsradion och även sprida den på min blogg.

 

Det självstyrande företaget

med Intervju med Björn Lundén

2014-02-27

Ett helt uppslag med rubriken ”Chefslöst skapar motivation” av journalisten Emmylou Tuvhag. Fina bilder. Ulf Svensson är vd:n som sitter i telefonväxeln en dag i månaden. Något han inte vill sluta med, trots att positionerna vore otänkbara att kombinera på många andra arbetsplatser. ”Det här är ju inget vanligt företag, och det är kanske inte vanliga människor som brukar vara vd heller”, säger han.

 

6 Kommentarer

  1. Bitten Jonsson

    Valde mellan Cairnterrier och Borderterrier en gång i tiden, det blev en Borderterrier, sen två, min absoluta favorit sedan dess, blir varm i hjärtat när jag ser en. Norrlandsbjörnen var festligt, ja tänk vilken föregångare du var med en så häftig organisation. Minns att jag blev mycket imponerad när jag lyssnade på dig på BL en gång.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten, ja bland terrierna finns det fina raser. Kul att du blev imponerad när du besökte mitt företag en gång. BL hade många studiebesök genom åren, och celebra besök, bland annat av dig och sveriges finansminister.
      Mvh Björn

      Svara
  2. Sverker Thorslund

    Att bland alla SvD-tidningssidor sedan 1884 det tydligen går att söka – t ex på ”Björn Lundén” – är fantastiskt, varken mer eller mindre! Dessutom var träffarna kul att läsa.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker, javisst är det kul med arkivet. På skoj sökte jag på ditt namn också, och fick 119 träffar, fast du kanske har en och annan namne. Sysslade du med militär femkamp, blev du civilekonom 1966, gifte du dig 1974, demonstrerade du för hyresstopp 1977? Sen är det massor om ditt arbete på konsumentverket, en fina bilder på dig från 2010. Gillar också dina synpunkter på uttrycket syndabock.
      Mvh Björn

      Svara
  3. Håkan Bjur

    Jag ser Björn som ett fenomen med ett entreprenörskap som tillför nya dimensioner både för anställda som för samhället. Björn är för mig rebellen som vågar ta nya vägar. Innovativt ledarskap som bör passa in hos många företag i vår “nya ekonomi “.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan, fenomen vet jag inte om jag är, men det har ju visat att mitt icke-ledarskap har fungerat bra i trettio år, och varit omtyckt av de anställda. Tack för uppskattningen i alla fall.
      Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.