Följarskap

av | 19 mars, 2023 | Övrigt | 2 Kommentarer

Ledarskap vet – eller tror sig alla veta – vad det är. För mig är följarskap dock viktigare än ledarskap, ja själva förutsättningen för en fungerande organisation. Jag är också djupt kritisk mot den miljardindustri som ledarskapsutbildning har blivit.

I mina studier av följarskap är Christian Monö den som har varit min guide från första början. Han är upphovsman till bilden här intill. Flera bilder hittar du på https://www.foljarskap.se/

Bättre arbetsliv

Mitt intresse  för följarskap väcktes i en grupp som jag var med i och som hette Bättre arbetsliv. Detta var när min SIM-metod nådde sin höjdpunkt i företaget i Näsviken. SIM är en akronym för Speed Intuition Management och är egentligen ett sätt att driva ett företag utan ledarskap. Det fungerade utmärkt i 33 år.

Gruppen Bättre arbetsliv bestod av en blandad skara, förutom jag som gammal getfarmare var vi bland annat några goa gubbar från Volvo, Kalahari-mannen Lasse Berg, några figurer inom Agilt ledarskap och från Bonniers. Och så Christian Monö, mannen bakom idén om följarskap. Vi hade ofta våra sammankomster på BL:s kontor i Näsviken. Eftersom jag var den ende i gruppen som hade praktisk erfarenhet av en riktig platt organisation i ett så pass stort företag (vi var då närmare hundra medarbetare) var det naturligt att vi kombinerade våra möten med studiebesök, dit vi också bjöd in deltagare utanför gruppen.

Föreläsning på Historiska muséet

I december 2015 hölls en föreläsning på Historiska muséet i Stockholm under rubriken ”Ett naturligare arbetsliv”. På bilden ser du föreläsarna företagsledaren Björn Lundén, författaren Lasse Berg, och forskaren Christian Monö. En helt underbar kväll med mycket positiv respons. Tre föreläsare med helt olika bakgrund och vinkling, men som utmynnade i samma sak: Det onaturliga i traditionellt ledarskap, ja i ledarskap över huvud taget.

Björn Lundén hälsar välkommen till kontoret i Näsviken.

B Lundén, L Berg och C Monö

Ledarskapsutbildning har utvecklats till en miljardindustri. Mycket märkligt.

Här presenterar Christian Monö på ett fint sätt vad följarskap är och varför det är så viktigt.  På hemsidan www.foljarskap.se finns massor av intressant information.

Klicka på Undertexter i nedre högra hörnet om du vill se svenska undertexter.

2 Kommentarer

 1. Britt-Mari Bitten Jonsson

  Mycket intressant skillnad, jag gillar följarskap, känns naturligare än en organisation där chefer leder som leder chefer som leder. Minns att jag gillade SIM boken, men länge sedan jag läste den.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bitten, ja ännu värre blir det förstås med chefer i ett oändligt antal nivåer. Inte undra på att utbrändheten breder ut sig. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.